Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΡΕΤΗ
Η ΗΘΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-8294-70-7
Νόηση, Αθήνα, 7/2016
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 20.14 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 288 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Η ηθική συνείδηση και τα προβλήματά της
Περιγραφή

Τα ηθικά ζητήματα, τα έχω διερευνήσει συστηματικά σε πολλά άλλα βιβλία μου, παλιότερα και πρόσφατα. Εδώ ο αναγνώστης θα βρει τις κύριες ιδέες του συγγραφέα συνοπτικά διατυπωμένες, εξηγημένες με απλά παραδείγματα και απαλλαγμένες από ιστορικές πληροφορίες. Επομένως θα έχει το απόσταγμα εκατοντάδων σελίδων και έκθεση των νοημάτων εύκολα καταληπτή.
Κάνομε άσχημα όταν κρατούμε τη φιλοσοφία ερμητικά κλεισμένη μέσα σε ογκώδεις και δυσνόητες πραγματείες για να τη σπουδάζουν μόνο οι λίγοι, οι μυημένοι. Το μεγάλο αναγνωστικό Κοινό έχει κι’ αυτό τα δικαιώματά του στην προσοχή και στη στοργή μας. Όσοι διακονούν τη φιλοσοφία, εάν θέλουν να συνεισφέρουν στην παιδεία του Έθνους των, χρέος έχουν να ενδιαφερθούν και για τους πολλούς, ακόμη και τους «αγεωμέτρητους». Σ’ αυτούς κατά κύριο λόγο απευθύνεται τούτο το βιβλίο με την ελπίδα ότι θα τους γυμνάσει να στοχάζονται καθαρότερα και πιο σίγουρα.
Ηθικότερος βέβαια δεν γίνεται ο άνθρωπος με τη μάθηση, όσο όμως φωτίζει το νου και οξύνει την κρίση του, τόσο δυναμώνει το ηθικό του φρόνημα και το προφυλάσσει από πλάνες και νοθείες. Και πρακτικά λοιπόν δεν είναι ανώφελη η θεωρητική ανάλυση των προβλημάτων του ηθικού βίου όπως γίνεται στις σελίδες που ακολουθούν.


                                                                                                                  Ε.Π. ΠΑΠΑΝΟΥΤΣΟΣ


Add: 2016-07-15 13:10:09 - Upd: 2019-04-17 12:54:42