Πώς ένας εκτελεστής λέει αντίο
Επιμέλεια κειμένου: Γούναρη, Χρυσούλα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-435-487-0
Πόλις, Αθήνα, 6/2016
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 16.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 352 σελ.
Περιγραφή

Ένα «νυχτερινό» κείμενο, εξαιρετικής ομορφιάς. Περιγράφει την αθλιότητα της βίας, τον κοινωνικό ντετερμινισμό, πρόσωπα μπλεγμένα στο έγκλημα από τη νεανική τους ηλικία, όχι από επιλογή, παρά μόνο για να επιβιώσουν. Ο Μακέι παρατηρεί με μεγάλη οξυδέρκεια τις συμμορίες και τις συγκρούσεις τους, τους επικεφαλής και τους εκτελεστές, τη σχέση υποκόσμου και αστυνομίας, χωρίς καμία διάθεση συνενοχής και εξωραϊσμού. Καμία μυθολογία, απλώς και μόνο η βία αυτού του κόσμου, όπου οι κώδικες τιμής εξαντλούνται στον νόμο του χρήματος και του πιο ισχυρού. Ο Μακέι αποηρωοποιεί το νουάρ μυθιστόρημα, χρησιμοποιώντας τους κώδικες του ντοκιμαντέρ. Η καθημερινότητα του επαγγελματία δολοφόνου, η προπαρασκευή και η τέλεση του εγκλήματος περιγράφονται λεπτομερειακά, με μοναδική δύναμη, απέριττο ύφος και εντυπωσιακή μαεστρία. Μας παραπέμπει στον Σαμουράι [ελλ. τίτλος: Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο] του Ζαν-Πιερ Μελβίλ και την υπέροχη ερμηνεία του Αλαίν Ντελόν. Ο Μακέι μάς δείχνει τη μοναξιά των εκτελεστών, την παράνοιά τους, την τσακισμένη μοίρα τους. Το μυθιστόρημα και οι ήρωες αποκτούν μια τραγική διάσταση. Δεύτερο βιβλίο της Τριλογίας της Γλασκώβης [το πρώτο, με τίτλο Ο αναγκαίος θάνατος του Λιούις Γουίντερ, κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Πόλις], που επιβεβαιώνει εξίσου λαμπρά τις αρετές του πρώτου. Ανάγνωσμα εθιστικό και συναρπαστικό.

Télérama

Το Πώς ένας εκτελεστής λέει αντίο τιμήθηκε με το Deanston Scottish Crime Book of the Year 2013.

* * *

Το πρώτο μυθιστόρημα του Μάλκολμ Μακέι Ο αναγκαίος θάνατος του Λιούις Γουίντερ είχε εντυπωσιάσει με τις κοφτές φράσεις και τους καταιγιστικούς διαλόγους. Το δεύτερο –στο οποίο επανεμφανίζεται ο Κάλουμ ΜακΛίν, νεαρός επαγγελματίας εκτελεστής, απίστευτα αποτελεσματικός– επιβεβαιώνει το ταλέντο του συγγραφέα, με ύφος αιχμηρό που κόβει την ανάσα.

Le Monde

Εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα, σε κλίμα νυχτερινό και βροχερό. Εντυπωσιάζει με την τραχύτητα και τον ρεαλισμό του, που παγώνουν το αίμα.

Le Figaro

Το δεύτερο βιβλίο της Τριλογίας της Γλασκώβης, μετά τον Αναγκαίο θάνατο του Λιούις Γουίντερ, καθιστά τον Μάλκολμ Μακέι ένα λαμπρό νέο όνομα του σκωτσέζικου νουάρ μυθιστορήματος.

Crime Review

Ο Μακέι είναι ένας πρωτοπόρος, που καταφέρνει να πλάσει έναν νέο, συναρπαστικό τρόπο αφήγησης του αστικού νουάρ.

The Times

Δεξιοτεχνικά γραμμένο.

New York Times Book Review

Καθηλωτικό και εκπληκτικά σκληρό… Ο Φρανκ και ο Κάλουμ είναι στυγνοί εγκληματίες, αλλά ο Μακέι δεν αφαιρεί ποτέ την ανθρωπιά από τους χαρακτήρες του.

Publishers Weekly

Ο Malcolm Mackay γεννήθηκε το 1982 στην πόλη Stornoway της Σκωτίας. Το Πώς ένας εκτελεστής λέει αντίο είναι το δεύτερο βιβλίο της Τριλογίας της Γλασκώβης –που έχει ως θέμα τον υπόκοσμο της πόλης– και τιμήθηκε με το βραβείο Deanston Scottish Crime Book. Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας, Ο αναγκαίος θάνατος του Λιούις Γουίντερ (Bloody Scotland Crime Book) κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, ενώ ετοιμάζεται και το τρίτο βιβλίο της τριλογίας, με τίτλο TheSuddenArrivalofViolence.


Add: 2016-06-08 09:56:53 - Upd: 2021-10-08 11:48:09