Βαλκάνια: Ιστορία και κοινωνία
Ένα πολύχρωμο υπόδειγμα εθνικισμού
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-221-676-7
Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 5/2016
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 14.84 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 232 σελ.
τ. 1
Περιγραφή

Εκτός από μια ενιαία θρησκευτική παράδοση, υπάρχουν και άλλα κοινά στοιχεία στην ιστορία μεταξύ των εθνών-κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης του 19ου και του 20ού αιώνα. Ο εθνικισμός, ένα σημαντικό, εισαγόμενο από τη Δύση προϊόν, αποδείχθηκε επιρροή με διάρκεια στα νεαρά έθνη-κράτη της Βαλκανικής, και θα υποστεί ποικίλες μεταλλάξεις, ώσπου να προκαλέσει τον εμφύλιο στη Γιουγκοσλαβία, περί το τέλος του 20ού αιώνα.

Πρόθεση στο βιβλίο αυτό είναι η κατάδειξη του υβριδικού χαρακτήρα των εθνών-κρατών, τόσο των προνεωτερικών, όσο και των νεωτερικών, μέσα από εμβληματικές στιγμές της ιστορίας των Βαλκανίων. O Θάνος Βερέμης δεν επαναλαμβάνει την παραδοσιακή σοφία για τα Βαλκάνια και τη «βαλκανοποίηση», αλλά επιχειρεί νέες ερμηνείες, οι οποίες έρχονται συχνά σε αντίθεση με τις κρατούσες δυτικές απόψεις.

«Το σημαντικό αυτό βιβλίο αποτελεί ιστορική αναδίφηση των Βαλκανίων από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Αρχίζει με τη σύγκληση θραυσμάτων από παλιές αυτοκρατορίες για τη δημιουργία εθνών-κρατών και καταλήγει στην αποδόμηση ορισμένων κρατών σε νέες οντότητες. Το έργο αποτελείται από τρία μέρη: Στο πρώτο, το ιστορικό, περιγράφεται η διαδικασία της δημιουργίας νέων κρατών. Το δεύτερο ασχολείται με την ανάλυση τοπικών θεσμών και ιδεολογιών και τη σχέση των Βαλκανίων με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο. Πραγματοποιείται ακόμα η σύζευξη του εθνικισμού και της εθνικής ταυτότητας με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Στο τρίτο μέρος ανιχνεύονται οι βαλκανικές εκκρεμότητες: (1) το όνομα της Μακεδονίας, (2) η ανεξαρτησία για το Κόσοβο, (3) το πρόβλημα Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και (4) η μετάβαση από τον υπαρκτό σοσιαλισμό στη νέα εποχή.»

Kevin Featherstone, καθηγητής,

Επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου για την Νοτιοανατολική Ευρώπη στο LSE


Add: 2016-06-07 08:38:06 - Upd: 2020-10-23 13:46:26