Ανθρωπολογικές όψεις του εθίμου της ζωοκλοπής
Η ερμηνευτική βάση της νομολογίας του Εφετείου Κρήτης
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-568-421-1
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 28.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 354 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Η παρούσα έκδοση αποδίδει μία έρευνα τοπικού χαρακτήρα για ένα συγκεκριμένο ζήτημα∙ δηλαδή την έρευνα που έλαβε χώρα στο νομολογιακό αρχείο του Εφετείου Κρήτης στα Χανιά, μεταξύ των ετών 2003-2006, για την ζωοκλοπή
Περιγραφή

Η παρούσα έκδοση αποδίδει μία έρευνα τοπικού χαρακτήρα για ένα συγκεκριμένο ζήτημα∙ δηλαδή την έρευνα που έλαβε χώρα στο νομολογιακό αρχείο του Εφετείου Κρήτης στα Χανιά, μεταξύ των ετών 2003-2006, για την ζωοκλοπή. Οι συνολικά 445 αποφάσεις του Εφετείου Κρήτης, που καλύπτουν το χρονικό διάστημα μεταξύ 1955 και 2006, συνιστούν έναν πραγματικό θησαυρό πληροφοριών για ένα έθιμο που διατηρείται σε ισχύ ακόμη και σήμερα. Αναδεικνύουν, ταυτόχρονα, την δύναμη των δικαστικών αποφάσεων, χωρίς τις οποίες η έρευνα δεν θα ήταν πλήρης. Έτσι, οι νομολογιακές πληροφορίες ενός ποινικού θεσμού –από το χώρο των ειδικών ποινικών νόμων– παρέχουν ιστορικά και ανθρωπολογικά πληροφοριακά δεδομένα και δημιουργούν προβληματισμούς για εγκληματολογικές και κοινωνιολογικές αναλύσεις.

Το βιβλίο διαιρείται σε τέσσερα κεφάλαια∙ τα τρία πρώτα καλύπτουν τη θεωρητική προσέγγιση του υπό εξέταση ζητήματος με σαφείς και ρητές παραπομπές σε συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις, είτε συνοπτικά είτε αναλυτικά. Το τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζει με χρονολογική σειρά όλες τις δικαστικές αποφάσεις που συνελέγησαν κατά την έρευνα, σε μορφή περίληψης. Στη συνέχεια, στο ακροτελεύτιο τμήμα του βιβλίου υπάρχει συνοπτικός πίνακας, όπου κωδικοποιημένα παρουσιάζονται όλες οι αποφάσεις, προς ευχερή και γρήγορη επισκόπηση.

Η αρχική υπόθεση εργασίας, ότι οι πληροφορίες της έρευνας πεδίου –στην ύπαιθρο της Κρήτης– ήταν αληθείς, καταρρίπτοντας τις διαστάσεις ενός μύθου, επαληθεύθηκε από τις ίδιες τις αποφάσεις, όπως αναλύεται. Τέλος, επαληθεύθηκε και ερευνητικά η σύγχρονη επιστημονική τάση του συγκερασμού ‘δικαίου και ανθρωπολογίας’ (: ‘law and anthropology’), καθώς έχει χαραχθεί σε ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού πρωτίστως.


Add: 2016-04-19 08:13:41 - Upd: 2016-04-19 08:13:41