Το Καντήλι της Ουμ Χάσιμ
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6846-22-9
Μαΐστρος, Αθήνα, 11/2015
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αραβικά
€ 9.80 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
12 x 17 εκ., 160 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Το Καντήλι της Ουμ Χάσιμ είναι το σημαντικότερο έργο ενός από τους σπουδαιότερους Αιγύπτιους πεζογράφους του 20ού αιώνα. Έχει γυριστεί σε ταινία, μια από τις πιο δημοφιλείς του αραβικού σινεμά.

Άνθρωποι, σώματα, γεύσεις, μυρωδιές και πολιτισμοί συμπλέκονται σε μια πολύ τρυφερή όσο και απέριττη αφήγηση γύρω από μια κεντρική πλατεία του Καΐρου.
Περιγραφή

Το Καντήλι της Ουμ Χάσιμ είναι το σημαντικότερο έργο ενός από τους σπουδαιότερους Αιγύπτιους πεζογράφους του 20ού αιώνα.

Ο συγγραφέας πιάνει τον παλμό μιας νεανικής καρδιάς, του Ισμαήλ, και ακολουθεί τις νεανικές ανησυχίες του ήρωά του καθώς γνωρίζει τον κόσμο και τον εαυτό του. Οι φιλοδοξίες του, η συνάντηση με την πραγματικότητα, οι σπουδές στο εξωτερικό, η ανακάλυψη ενός καινούργιου κόσμου, του δυτικού… Αργότερα η επιστροφή στην πατρίδα και ο βηματισμός του ήρωα στο μεταίχμιο δύο πολιτισμών... Η επιστήμη και η παραδοσιακή κατανόηση του κόσμου, η θρησκεία και ο ορθολογισμός, η πίστη και η γνώση, η Ανατολή και η Δύση συγκρούονται και συναντιούνται μέσα του. Ο συγγραφέας Γιάχια Χάκι, συνθέτει αριστοτεχνικά αυτές τις αντιθέσεις πάνω στον καμβά της παραδοσιακής αιγυπτιακής οικογένειας, τη σταδιοδρομία του ήρωα ως γιατρού, αλλά και μέσα σε ένα περιβάλλον όπου ανθεί ο έρωτας. Γύρω από μια μαγευτική πλατεία ξεδιπλώνεται η κοινωνία του Καΐρου, με τις αντιφάσεις, την ποικιλία της, γεμάτη κίνηση, χρώμα, γοητεία και μυρωδιές…

Το βιβλίο κοσμείται με Ακουαρέλες της Εύης Βουλγαράκη-Πισίνα.

Το έργο έχει γυριστεί σε ταινία, μια από τις πιο δημοφιλείς του αραβικού σινεμά.


Add: 2016-01-29 11:07:24 - Upd: 2021-12-08 14:24:11