Με λένε Μαλάλα. Πώς ένα κορίτσι υπερασπίστηκε το δικαίωμα στη μόρφωση και άλλαξε τον κόσμο
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-16-5943-5
Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 4/2015
Είδος έκδοσης: Έκδοση για νέους αναγνώστες
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 9.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 357 γρ., 256 σελ.
Περιγραφή

Με λένε Μαλάλα.

Αυτή είναι η ιστορία μου.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι ήταν μόλις δέκα ετών, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον τόπο της. Λέγοντας ότι η μουσική ήταν έγκλημα. Ότι οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να πηγαίνουν στην αγορά. Ότι τα κορίτσια δεν έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο.

Μεγαλωμένη σε μιαν άλλοτε ειρηνική περιοχή του Πακιστάν που άλλαξε όψη από την τρομοκρατία, η Μαλάλα έμαθε απ’ τους γονείς της να αγωνίζεται για τα πιστεύω της. Κι έτσι πολέμησε για το δικαίωμα στη μόρφωση. Και στις 9 Οκτωβρίου του 2012, κόντεψε να πληρώσει τον αγώνα της με την ίδια της τη ζωή: την πυροβόλησαν σχεδόν εξ επαφής στο σχολικό λεωφορείο, καθώς επέστρεφε στο σπίτι.

Κανείς δεν περίμενε ότι θα επιβίωνε.

Τώρα είναι πλέον διεθνές σύμβολο ειρηνικής διαμαρτυρίας και το νεότερο άτομο που έχει βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης. Σε αυτή την έκδοση της αυτοβιογραφίας της για νέους αναγνώστες, που περιλαμβάνει αποκλειστικό φωτογραφικό και άλλο υλικό, μαθαίνουμε από πρώτο χέρι την απίστευτη ιστορία ενός κοριτσιού που ήξερε από μικρή ηλικία ότι ήθελε ν’ αλλάξει τον κόσμο – και τον άλλαξε.

Η συγκλονιστική ιστορία της Μαλάλα θα σας βοηθήσει να δείτε έναν άλλο κόσμο και θα σας κάνει να πιστέψετε στην ελπίδα, στην αλήθεια, στα θαύματα και στη δυνατότητα ενός και μόνο ατόμου –και μάλιστα νέου– να φέρει την αλλαγή στην κοινωνία του και όχι μόνο.



Η ΜΑΛΑΛΑ ΓΙΟΥΣΑΦΖΑΙ ξεκίνησε την εκστρατεία της για το δικαίωµα των κοριτσιών στη µόρφωση σε ηλικία δέκα ετών, όταν η κοιλάδα του Σουάτ δεχόταν επιθέσεις από τροµοκράτες και η εκπαίδευση βρισκόταν υπό απειλή. Με το ψευδώνυµο Γκιουλ Μακάι, έγραψε για τη ζωή της υπό το καθεστώς των Ταλιµπάν για το BBC Urdu. Η Μαλάλα συµµετείχε επίσης εθελοντικά σ’ ένα ντοκιµαντέρ των New York Times για την εκπαίδευση στο Πακιστάν. Χρησιµοποίησε κάθε δυνατότητα για να µιλήσει δηµόσια για την ειρήνη και το δικαίωµα κάθε παιδιού στην εκπαίδευση.

Τον Οκτώβριο του 2012, η Μαλάλα στοχοποιήθηκε από τους Ταλιµπάν και πυροβολήθηκε επιστρέφοντας από το σχολείο. Επιβίωσε της επίθεσης και εξακολουθεί την εκστρατεία της για την εκπαίδευση.

Το 2011, σε αναγνώριση του θάρρους και της προσφοράς της, η Μαλάλα προτάθηκε για το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Παίδων και κέρδισε το πρώτο Νεανικό Εθνικό Βραβείο Ειρήνης του Πακιστάν. Είναι το νεότερο άτοµο που προτάθηκε ποτέ για το Νόµπελ Ειρήνης, το οποίο της απονεµήθηκε το 2014. Έχει λάβει πολλά άλλα βραβεία, συµπεριλαµβανοµένου του Διεθνούς Βραβείου Ειρήνης Παίδων το 2013, του Βραβείου Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης και του Βραβείου Πρέσβη της Συνειδητοποίησης της Διεθνούς Αµνηστίας.

Η Μαλάλα πλέον ζει στο Μπέρµιγχαµ της Αγγλίας και εξακολουθεί να αγωνίζεται για την παγκόσµια πρόσβαση στην εκπαίδευση µέσω του Ιδρύµατος Μαλάλα (malalafund.org), ενός µη κερδοσκοπικού οργανισµού που επενδύει σε κοινοτικά προγράµµατα και στηρίζει υπέρµαχους της εκπαίδευσης σε όλο τον κόσµο.


Η ΠΑΤΡΙΣΙΑ ΜΑΚΚΟΡΜΙΚ ήταν δύο φορές υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ. Είναι συγγραφέας πολλών διακεκριµένων µυθιστορηµάτων για νέους αναγνώστες, ανάµεσά τους τα Cut, Sold και Never Fall Down. Ζει στη Νέα Υόρκη µε τον σύζυγό της. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το patriciamccormick.com.

Σχετιζόμενα προϊόντα

Add: 2015-10-06 12:42:31 - Upd: 2024-01-16 15:20:51