Ναυτίλος: Ταξιδεύοντας την Ελλάδα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-386-115-7
Γλώσσα: Αγγλικά || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Χαρτόδετο
19 x 27 εκ., 1,077 γρ., 293 σελ.
Περιγραφή

Η έκθεση "Ναυτίλος: Ταξιδεύοντας την Ελλάδα", η κεντρική πολιτιστική εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας στις Βρυξέλλες, παρουσιάζει με μοναδικό και εύληπτο τρόπο στους στενούς και διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ του ελληνικού λαού και της θάλασσας.

Μέσω της διαλεκτικής αρχαίων αντικειμένων και σύγχρονων έργων τέχνης, η έκθεση αυτή αναβιώνει τον διαχρονικό και θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζει στην εθνική μας αφήγηση η θάλασσα διατρέχοντας την ελληνική ιστορία από την αργοναυτική εκστρατεία του Ιάσονα και το επικό ταξίδι του Οδυσσέα προς την Ιθάκη, έως τις μέρες μας, όπου η ελληνόκτητη ναυτιλία ελέγχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο. [...]

Ευάγγελος Βενιζέλος
Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών

Έχοντας τη θάλασσα ως συνδετικό κορμό, η έκθεση, που διαρθρώνεται γύρω από 6 θεματικές ενότητες -Οικολογίες, Θαλάσσιοι Δρόμοι, Οδύσσειες, Ηγεμονία, Οικουμένη, Πίστη- αναδεικνύει την αλληλεπίδραση ανάμεσα στη φύση, τον πολιτισμό, την ταυτότητα, την περιπέτεια, την πολιτική, τη θρησκεία και, κυρίως, την κινητικότητα σε όλες τις μορφές της -μετανάστευση, ταξίδι, εμπόριο κ.λπ.

Στις Βρυξέλλες εκτέθηκαν περίπου 100 αρχαία αντικείμενα (χάλκινα και μαρμάρινα γλυπτά, τοιχογραφίες, νομίσματα, αγγεία και κεραμικά) από την Κυκλαδική (3000 π.Χ.), Μινωική και Μυκηναϊκή περιόδους έως την αρχαϊκή, κλασσική και ελληνιστική και καταλήγοντας στην Ελληνορωμαϊκή περίοδο (200 μ.Χ. ). Τα εκθέματα αυτά, που προήλθαν από περισσότερα από 30 ελληνικά μουσεία, μεταξύ των οποίων το Μουσείο της Ακρόπολης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, συνυπήρξαν στην έκθεση και στον κατάλογό της με 23 έργα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής και video art, σε μια εικονική συνομιλία μεταξύ αρχαιότητας και σύγχρονου κόσμου.


Add: 2015-09-22 11:34:50 - Upd: 2024-03-12 11:50:08