Όζα ροζ
Μικρά πεζά
Εξώφυλλο/εικαστικό: Μισόπουλος, Φώτης
Επιμέλεια κειμένου: Κορδομενίδης, Γιώργος
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-7568-39-7
Εντευκτήριο, Θεσσαλονίκη, 4/2015
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 9.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
13 x 21 εκ., 150 γρ., 384 σελ.
Περιγραφή

Τα διηγήματα της Καίτης Στεφανάκη είναι μικροί επίλογοι στην ερωτική ανάμνηση, ιστορίες για δυσδιάκριτα τραύματα και μεγάλες απώλειες αγαπημένων και προδομένων.

Οι ήρωές της διαμορφώνουν τα βασικά τους χαρακτηριστικά από μια σχεδόν σωματική μνήμη - από τα κομμάτια των ανθρώπινων σχέσεων που μπορούν να αντέξουν και να εξευμενιστούν από τον χρόνο.


Πρόκειται για χαρακτήρες που επανέρχονται πάντα σε κάτι ανολοκλήρωτο και ανερμήνευτο, ακροβατώντας ανάμεσα στο υπονοούμενο και το απωθημένο.

Η ερωτική απορία δεν αποτελεί μόνο τον ιστό αυτής της συλλογής αλλά κυρίως στιγματίζει την αφήγηση των ηρώων της, την ανάγκη τους για επαφή.

Είναι μια σειρά από βαθιά μυστικά και φορτία που πρέπει να βρουν τον δρόμο τους στην αλήθεια, μέσα από μια αφοπλιστική δικαιοσύνη και συγχρόνως με ένα τρυφερό βλέμμα, που διακρίνει όλες τις μεγάλες εξομολογήσεις.

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η θεία Λένα
Χρήσιμα πράγματα από άχρηστους εραστές
Πρώτα τα χαρτομάντιλο
Πως φύγαν τα σκουλήκια απ' τα κεράσια
Τα επιρρήματα σε -ως
Μια πλάστιγγα παλιάς κοπής
Το χέρι βαθιά
Πολύ σεντιμεντάλ, μαντάμ!
Μήπως βουνό, Ηλία;
Όζα ροζ
Δενδρολίβανο και δυόσμος
Ανεπαρκής αφήγηση σε μέρη δύο
Ένα καμάρι σε εικόνες δέκα

Πρώτες δημοσιεύσεις

Είχα μπροστά μου τις μαλακές γραμμές της πλάτης της. Τ΄άσπρα μαλλιά της με τις απολήξεις κάποιου παλιού χρώματος. Φυσικού, βαμμένου, δεν ξέρω. Περίμενα ν΄ακούσω τη φωνή της, ήπια,γλυκειά, τρυφερή, ηρεμιστική... ώσπου άρχισαν να πετάγονται πάνω μου οι πιτσιλιές από την "Όζα ρόζ". Να με μαχαιρώνουν οι λέξεις, τα υπονοούμενα, τα ανείπωτα. Να με ανακουφίζουν οι σκληρές εικόνες, η πικρή αίσθηση στον ουρανίσκο. Να με λυτρώνει το "ξεκαθάρισμα λογαριασμών", μ' όλη του τη βιαιότητα!


Add: 2015-08-20 15:43:45 - Upd: 2021-05-31 14:28:10