Ο Βασιλιάς του άπειρου χώρου
Επιστημονική επιμέλεια: Κλεΐδης, Κώστας
Επιμέλεια κειμένου: Χούνος, Νέστορας Γ., 1947-2022
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6640-88-9
Τραυλός, Αθήνα, 2015
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 16.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
14 x 21 εκ., 457 γρ., 210 σελ.
Περιγραφή

Ευκλείδης: μια μυστηριώδης προσωπικότητα. Ελάχιστα γνωρίζουμε γι’ αυτόν, ωστόσο μέσα από  τα «Στοιχεία» –το αθάνατο έργο του– αποκαλύπτεται η παντοδύναμη μορφή του: ο μεγάλος μαχητής, η ξεκάθαρη φωνή, το μέρος του δράματος όπου τα αντίθετα είναι για πάντα χωρισμένα, αλλά και πάλι άρρηκτα ενωμένα, συνεπή στην αίσθηση του συνεχούς.Επί δύο χιλιετίες, η Γεωμετρία του Ευκλείδη  παραμένει μνημείο ακατάρριπτο, όμως στα τέλη του 18ου αιώνα αρχίζουν  να εμφανίζονται τα πρώτα σημεία «παραμόρφωσης».

Ο Γκάους, ο Μπολιάι, ο Λομπατσέφσκι, ο  Πουανκαρέ, ο Κλάιν –οι μαθηματικοί επαναστάτες της εποχής– «στέκονται στους ώμους» του Ευκλείδη και  οραματίζονται νέες διαστάσεις στον χώρο, νέες Γεωμετρίες. Η Ευκλείδεια Γεωμετρία γίνεται το χαϊδεμένο παιδί μιας οικογένειας, που το περιβάλλει η πιο παράξενη ομάδα συγγενών: η στοργική, διαχυτική Ελλειπτική Γεωμετρία· η σκοτεινή, συνοφρυωμένη Υπερβολική Γεωμετρία· η διαυγής, σοφή Προβολική Γεωμετρία... και, με το πέρασμα του  χρόνου, οι ανισόρροπες, πολύπλοκες Γεωμετρίες των πολλών διαστάσεων.

Πέρα από τα Μαθηματικά, η μη-Ευκλείδεια Γεωμετρία σημαίνει επανάσταση στη σκέψη. Όσο αλλόκοτες κι αν φαντάζουν οι νέες Γεωμετρίες, τόσο γενεσιουργές είναι οι φιλοσοφικές θεωρίες που προκύπτουν από  αυτές.

«Ο Βασιλιάς του Άπειρου  Χώρου» είναι ένα βιβλίο-ραντεβού με έναν εκκεντρικό φιλόσοφο των μαθηματικών σε  ένα παριζιάνικο Café. Κρυστάλλινα ποτήρια και μποτίλιες κόκκινο κρασί πάνω σ’ ένα παλαιωμένο τραπέζι, πυκνός καπνός από Gauloises, λυρισμός, φαντασία και αφαιρετική σκέψη. Με χιούμορ, ανθρωπιά και προκλητική  διάθεση, ο Berlinski αφηγείται στον αναγνώστη του την ιστορία της Γεωμετρίας, τις ιδέες και το έργο των μεγάλων μαθηματικών. Το ύφος του είναι ποιητικό, φιλοσοφημένο, επιτηδευμένο και ολοζώντανο. Τα λόγια του αποτίουν φόρο τιμής στον Ευκλείδη τον Μέγα.

 

TheWallStreetJournal

 

 

Ο  Ευκλείδης οραματίστηκε, πρώτος, τον χώρο ως έναν αυστηρό κόσμο γεωμετρικών  σχημάτων. Επινόησε ένα σύστημα μαθηματικών αξιωμάτων με σκοπό να παραγάγει  ολόκληρη τη Γεωμετρία μέσα από λίγες λογικές παραδοχές. Τα «Στοιχεία» του, αυτό το διαχρονικό μαθηματικό σύγγραμμα, η αποθέωση της Γεωμετρίας, αποκαλύπτουν ένα  μυαλό μοναδικό, απολύτως προσηλωμένο. Ξεδιπλώνουν μπροστά στα μάτια μας την  προσωπικότητα και το ύφος ενός γεωμέτρη, ο οποίος κληροδότησε στους  μαθηματικούς του μέλλοντος κάτι που τόσο σπάνια προσφέρουν οι άνθρωποι: ένα  όραμα. Κι αφού προσφέρθηκε το όραμα, οι αυθεντίες αυτής της επιστήμης έθεσαν το ερώτημα που η διατύπωσή του μόνο μέσα από ένα όραμα θα μπορούσε να προκύψει: ποια μορφή ενότητας κρύβεται κάτω από τους αριθμούς και τα σχήματα; Ποια είναι η βαθύτερη δομή –le coeur dans le coeur, η καρδιά της εσώτερης ταυτότητας– μεταξύ σχημάτων και αριθμών;

Συγγραφέας

 

Ο David Berlinski, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, έχει διδάξει Μαθηματικά

και Φιλοσοφία σε πανεπιστήμια της Αμερικής και της Γαλλίας. Έχει γράψει πολλά βιβλία εκλαϊκευμένων Μαθηματικών, μεταξύ των οποίων τα έργα «ATouroftheCalculus», «TheAdventoftheAlgorithm» και «NewtonsGift». Ο Berlinski ζει στο Παρίσι.

«Ο Βασιλιάς του Άπειρου Χώρου» θα ενθουσιάσει  όσους εκτιμούν τον Ευκλείδη, θα συνεπάρει όσους αγαπούν τη Γεωμετρία και τη Φιλοσοφία των Μαθηματικών, αλλά κυρίως θα μαγέψει τους λάτρεις της όμορφης, περίτεχνης γραφής.


Add: 2015-07-08 11:10:13 - Upd: 2023-02-14 10:11:49