Little Scarlet
Εξώφυλλο/εικαστικό: Jupiterimages / Getty Images / Ideal Image
Επιμέλεια κειμένου: Κωσταράκου, Αλεξάνδρα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-435-470-2
Πόλις, Αθήνα, 6/2015
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 15.92 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 360 σελ.
Περιγραφή

1965. Στο γκέτο του Γουότς, στο Λος Άντζελες, ξεσπούν βίαιες φυλετικές ταραχές.

                Ένας λευκός άντρας κατορθώνει να ξεφύγει από το πλήθος που απειλεί να τον λιντσάρει και, με τη βοήθεια μιας όμορφης μαύρης κοκκινομάλλας, που είναι γνωστή ως Λιτλ Σκάρλετ, κρύβεται στο διαμέρισμά της. Μάρτυρες καταθέτουν ότι τον είδαν να το σκάει από το σπίτι, λίγο πριν η Λιτλ Σκάρλετ βρεθεί άγρια δολοφονημένη. Ο λευκός άντρας είναι ο κύριος ύποπτος και ο φόνος απειλεί να αναζωπυρώσει τη φωτιά της βίας. Η αστυνομία χτυπά την πόρτα του μαύρου ντετέκτιβ Ίζυ Ρόουλινς. Ο Ίζυ, ως συνήθως, περιμένει τα χειρότερα, αλλά έκπληκτος αντιλαμβάνεται ότι η αστυνομία ζητά τη βοήθειά του. Μόνον αυτός, ακριβώς επειδή είναι μαύρος, μπορεί να κινηθεί μέσα στο γκέτο και να ανακαλύψει τον δολοφόνο. Μόνον αυτός μπορεί να σταματήσει την έκρηξη της οργής που απειλεί να ξεσπάσει και πάλι. Στο αριστουργηματικό αυτό νουάρ, το πιο άμεσα πολιτικό από τα μυθιστορήματά του, ο Μόσλυ ανασυνθέτει με συναρπαστικό τρόπο την Αμερική της εποχής των φυλετικών διακρίσεων.

***

«Το LittleScarlet είναι αριστούργημα. Ο Γουόλτερ Μόσλυ είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς και οξυδερκείς Αμερικανούς συγγραφείς».

George Pelecanos

«Η πιο καυτή και αξέχαστη καταγραφή του για την Αμερική σήμερα. Όπως ο Φλωμπέρ αξιοποίησε την επανάσταση του 1848 στο Παρίσι… όπως ο Τζέιμς Ελρόυ όρισε το τοπίο του Λος Άντζελες της δεκαετίας του ’50… ο Μόσλυ έπλασε μια εικόνα της πόλης του ’60 την οποία δεν μπορούμε πλέον να παραβλέψουμε».

Los Angeles Times Book Review

 

***

                Ο Γουόλτερ Μόσλυ γεννήθηκε το 1952 στο Λος Άντζελες από πατέρα Αφροαμερικανό και μητέρα Εβραία ρωσικής καταγωγής. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο γκέτο του Γουότς. Ήταν δεκατριών χρονών το 1965, όταν ξέσπασαν οι φυλετικές ταραχές στο Γουότς. Δεν τον σημάδεψε τόσο το γεγονός ότι ήταν μάρτυρας των βιαιοτήτων που διαπράχθηκαν, όσο η αντίδραση του πατέρα του, οδυνηρά διχασμένου ανάμεσα στον πόθο να πάρει μέρος στην εξέγερση και την επιθυμία να παραμείνει εντός των ορίων της νομιμότητας.

                Ο Ίζυ Ρόουλινς, μαύρος, ήρωας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πρωταγωνιστής πολλών μυθιστορημάτων του Μόσλυ, φαίνεται πως κληρονόμησε αυτή την αμφιθυμία. Επισήμως έχει, κατά καιρούς, άδεια ντετέκτιβ και εργάζεται μόνιμα ως επιστάτης σ’ ένα γυμνάσιο. Ανεπίσημα όμως είναι ιδιοκτήτης μεγάλης ακίνητης περιουσίας την οποία δεν έχει δηλώσει στην εφορία και πολλές φορές οι δραστηριότητες, οι φιλίες του και οι πολιτικές του πεποιθήσεις τον κάνουν να υπερβαίνει τα όρια της νομιμότητας.

                Οι περιπέτειες, στις οποίες σχεδόν άθελά του εμπλέκεται ο Ίζυ, ανασυνθέτουν την κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα του γκέτο της εποχής των φυλετικών διακρίσεων που χαρακτηρίζεται από την ανισότητα, τον ρατσισμό και τη βία. Όπως λέει ο ίδιος ο Μόσλυ: «Όταν είσαι φτωχός, αυτό που κυρίως σε απασχολεί είναι η επιβίωσή σου. Όλες σου οι πράξεις προσδιορίζονται από αυτή την πραγματικότητα. Μπορεί να δοκιμάζεις να δράσεις με τρόπο νόμιμο, ηθικά αποδεκτό, μα θα έρχεται πάντα η στιγμή που θα πρέπει να κάνεις επιλογές: να διαπράξεις αυτή την αθέμιτη πράξη και όχι μιαν άλλη, να θέσεις τα όρια. Ο Ίζυ, και όσοι είναι γύρω του, αντιμετωπίζουν συνεχώς τέτοια διλήμματα».

                Στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει ένα ακόμα μυθιστόρημα του Μόσλυ, το Ο διάβολος με το γαλάζιο φόρεμα, που είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον Ίζυ Ρόουλινς (Aquarius 1994, Πατάκης 2007).

                Τα βιβλία του Μόσλυ, για τον οποίο ο Μπιλ Κλίντον έχει πει πως είναι ένας από τους αγαπημένους του συγγραφείς (νουάρ μυθιστορήματα, βιβλία επιστημονικής φαντασίας, πολιτικά δοκίμια), έχουν μεταφραστεί σε 23 γλώσσες. Ο Μόσλυ είναι επίτιμος διδάκτωρ του City College της Νέας Υόρκης και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων και το Richard Wright Award.

***

Αποσπάσματα κριτικών για το βιβλίο LittleScarlet

 

«Ατμοσφαιρικό… Μας θυμίζει ότι ο Ίζυ Ρόουλινς ανήκει στο πάνθεον των μεγάλων Αμερικανών ντετέκτιβ».

New York Times

 

«Ο Μόσλυ δεν έγραψε απλώς την ιστορία της LittleScarlet, την έκανε να εκραγεί».

Los Angeles Times Book Review

 

«Θαρραλέο… Τίποτε λιγότερο από αριστούργημα».

Washington Post Book World

 

«Κανείς μα κανείς δεν γράφει γι’ αυτά τα πράγματα σαν τον Μόσλυ».

New York Times Book Review

 

«Ένα από τα καλύτερα βιβλία της εποποιίας του Ρόουλινς… Το υπέρτατο επίτευγμα του συγγραφέα ώς τώρα».

Chicago Tribune

 

«Μια συγκλονιστική ιστορία φυλετικού μίσους και φόνου, η οποία παράλληλα αφηγείται το πώς η πόλη διαλύεται μέσα στην οργή και στον εμφύλιο πόλεμο. Το LittleScarlet είναι προικισμένο με βαθύ πάθος και δύναμη».

Boston Globe

 

«Μια προκλητική, τολμηρή ιστορία με τη φρεσκάδα του πρωτοεμφανιζόμενου… μια από τις καλύτερες εισαγωγές στην εποποιία του Ίζυ Ρόουλινς».

Wall Street Journal

 

«Οι θαρραλέες παραδοχές του Μόσλυ σχετικά με τις φυλετικές σχέσεις θα ξαφνιάσουν κάποιους αναγνώστες, αλλά θα ικανοποιήσουν πολλούς περισσότερους».

O, The Oprah Magazine

 

«Ο Μόσλυ είναι καθηλωτικός αφηγητής στην κατηγορία μυστηρίου όσο κανείς άλλος σήμερα. Είναι μάστορας του ρυθμού και της αγωνίας».

Philadelphia Inquirer

 

«Ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί, το οποίο βρίσκει τον χρόνο να θέσει το ερώτημα: Πόσοι διαφορετικοί τρόποι υπάρχουν για να οριστεί ο σπαραγμός μιας καρδιάς;»

Newsweek

 

«Είναι το καλύτερο του Μόσλυ… Η πλοκή ρέει και η γλώσσα αν και απλή είναι δυνατή, επιτρέποντας στη σπειροειδή αφήγηση να υποστηρίξει τον θαυμάσια πολύπλοκο χαρακτήρα του Ίζυ και την υπνωτική εξιστόρηση, καθώς ο Μόσλυ μας βυθίζει μέσα στον κόσμο του και κατ’ επέκταση στον κόσμο όλων των μαύρων της λευκοκρατούμενης Αμερικής. Βίαιο, προκλητικό, επιδέξια ψυχαγωγικό, είναι η γραφή του είδους στα καλύτερά της».

Publishers Weekly

 

«Η ωμή μεταχείριση των μαύρων στην Αμερική, η οποία σιγόβραζε κάτω από την επιφάνεια των μυθιστορημάτων του Μόσλυ με ήρωα τον Ίζυ Ρόουλινς και εμφάνισε μια μικρή φυσαλίδα στο Bad Boy Brawly Brown, εδώ εκρήγνυται σε πλήρη βρασμό… αυτό το επεισόδιο είναι το σημείο ανατροπής της σειράς. Η επιτυχημένη πορεία του Μόσλυ συνεχίζεται στο βιβλίο LittleScarlet, το καλύτερο του Ίζυ εδώ και χρόνια. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα».

Library Journal

 

«Ο Ίζυ Ρόουλινς καίγεται καθώς το Γουότς φλέγεται… Βρίσκει τον πιο βασανισμένο

δολοφόνο της πολυτάραχης καριέρας του».

Kirkus Reviews

 

«Ο Ίζυ Ρόουλινς χρησιμοποιείται ως μεταφορά της εμπειρίας των μαύρων στην Αμερική της δεκαετίας του ’60… Ο Μόσλυ συλλαμβάνει τις αποχρώσεις της ατμόσφαιρας και του χρόνου καλύτερα από κάθε άλλον συγγραφέα μυστηρίου μετά τον Ρέιμοντ Τσάντλερ: είναι ο ασυναγώνιστος σύγχρονος δεξιοτέχνης του είδους».

BookPage

 

«Κορυφαία φόρμα… Ο Μόσλυ παραμένει δεξιοτέχνης στο να παρουσιάζει στους αναγνώστες του κομμάτια της ιστορίας εκ των έσω, από μια σκοπιά ασυνήθιστη για την ιστορία: οικεία, προσωπική και παθιασμένη».

Booklist

 

«Ο Μόσλυ έχει μια μοναδική φωνή που παραμένει φρέσκια και αφηγείται μια διαολεμένα καλή ιστορία. Το LittleScarletείναι το καθηλωτικό πορτρέτο μιας οδυνηρής περιόδου, κατοικημένο από πραγματικούς, ζωντανούς, αξέχαστους χαρακτήρες. Ίσως είναι το καλύτερο του Μόσλυ».

Jonathan Kellerman


Add: 2015-06-10 06:44:14 - Upd: 2021-10-08 11:41:51