Anno Domini Mcmxxi
Anno Domini MCMCXXI (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-81042-9-7
s@mizdat, Αθήνα, 10/2014
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ρωσική
Βιβλίο, Χαρτόδετο
13 x 21 εκ., 86 σελ.
Περιγραφή

Με το βιβλίο «AnnoDomini» της Άννας Αχμάτοβα συνεχίζεται η παρουσίαση εμβληματικών μορφών της ρωσικής ποίησης στη σειρά «Βόρειο Σέλας» των εκδόσεων S@mizdαt.

Η ποιητική συλλογή Anno Domini είναι η πεμπτουσία της τραγωδίας που έζησε η Άννα Αχμάτοβα και ολόκληρη η γενιά της.

Η πείνα και ο θάνατος, οι απώλειες και οι ρημαγμένες ζωές, μια χθαμαλή καθημερινότητα και η αγωνία για το αύριο είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο αποτυπώνει η ποιήτρια τα δεινά των συνανθρώπων της.

Η Άννα Αχμάτοβα όχι μόνο ν συνομιλεί με την εποχή και τους συγκαιρινούς, μα να αφουγκράζεται την ανάσα των δασών, να ατενίζει τους αστερισμούς και νιώθει την ευλογία του να είναι κανείς ζωντανός.

Η ποιητική συλλογή αποτελείται από τρία μέρη. Το ομώνυμο με το γενικό τίτλο πρώτο μέρος και υπότιτλο «Με από όλα αυτά», το δεύτερο μέρος με τίτλο «MCMXXI» και το τρίτο μέρος με τίτλο «Η φωνή της μνήμης». Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε το 1921 και η επανέκδοση του το 1923, στο Βερολίνο

Βιβλίο για τον έρωτα, το θάνατο, την απώλεια, τους αποχωρισμούς και τη μνήμη, η ποιητική συλλογή Anno Domini της Άννας Αχμάτοβα αποτελεί μια ζωντανή ποιητική μαρτυρία μιας ολόκληρης εποχής που σφράγισε ανεξίτηλα όχι μόνο την ίδια αλλά και ολόκληρη της μαρτυρική της πατρίδα.

Η εισαγωγή και η μετάφραση από τα ρωσικά είναι του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη.


Add: 2015-06-01 10:39:16 - Upd: 2024-01-29 12:24:24