Οι Νεολατινικές γλώσσες στις Ελληνικές Διαλέκτους
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-333-828-4
Γρηγόρη, Αθήνα, 11/2014
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 23.89 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 384 σελ.
Περιγραφή

Τα συμπεράσματα της μελέτης αφορούν τόσο τα ιδιώματα της χερσαίας Ελλάδας όσο και, ώς ένα βαθμό, τα λοιπά ιδιώματα και διαλέκτους, καθώς και την κοινή νεοελληνική γλώσσα. 

Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της αναζήτησης δάνειων λέξεων από τις νεολατινικές γλώσσες και από τα λατινικά στο γλωσσικό ιδίωμα του Γράμμου Ν. Καστοριάς, προκειμένου να εκτιμηθεί η επίδραση των γλωσσών αυτών στο αντίστοιχο ελληνικό ιδίωμα.

 Οι δάνειες λέξεις προέρχονται από τις γλώσσες: ιταλικά, λατινικά, βλάχικα, βενετσιάνικα, γαλλικά, ισπανικά, ρουμανικά, πορτογαλικά και από διαλέκτους περιοχών της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Αδριατικής και της Βαλκανικής.

 Εκτίθενται ετυμολογικές υποθέσεις και καταβάλλεται προσπάθεια να δειχθεί συνολικά ποιες είναι περίπου οι δάνειες λέξεις του Ιδιώματος. Παρατίθενται, επίσης, λέξεις και ετυμολογικές προτάσεις που ενδεχομένως δε συναντώνται σε διαλεκτικά γλωσσάρια.

 Παρουσιάζονται: η γεωγραφική διασπορά των δάνειων λέξεων στις ελληνικές διαλέκτους· οι παράλληλοι τύποι· λατινογενή επιθήματα ανθρωπωνύμια και τοπωνύμια· συνώνυμα και άλλα στοιχεία. Εμφανίζεται ο δυναμισμός της πρωτότυπης λέξης στον τομέα της παραγωγικής μορφολογίας-σύνθεσης

  Για τα περιεχόμενα του βιβλίου πατήστε εδώ

 Ο Χρίστος Α. Παπαρίζος είναι διδάκτωρ εφ. Γλωσσολογίας, κάτοχος master στην εφ. Γλωσσολογία - Διδακτική των Ζωντανών Γλωσσών και πτυχιούχος του Τμήματος Γαλλικής γλώσσας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ως ερευνητής και μετέπειτα ως Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (1997-2006), εισήγαγε τη σύγχρονη Διδακτική της Γλώσσας ως πεδίο της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας στην ελληνική πρωτοβάθμια εκπαίδευση και είχε την εποπτεία σχεδιασμού των αντίστοιχων εφαρμογών στη σύνταξη των επίσημων Προγραμμάτων Σπουδών γλώσσας και των προδιαγραφών διδακτικού υλικού. Έχει διδάξει σε μαθητές διαλεκτόφωνων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, παράλληλα με τη μητρική γλώσσα, αφορούν τη βαλκανική γλωσσολογία, τα εθνογλωσσικά ζητήματα, όπως και τις συνέπειες των ενιαίων οικονομικών χώρων, με την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και πραγμάτων, στις γλώσσες της περιοχής.


Add: 2015-04-21 09:01:44 - Upd: 2015-06-25 07:54:20