Η διδασκαλία της επιχειρηματολογίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-333-869-7
Γρηγόρη, Αθήνα, 1/2015
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 21.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 436 σελ.
Περιγραφή

To βιβλίο στοχεύει να θέσει και να προτείνει τις κατευθυντήριες γραμμές του θεωρη­τικού και πρακτικού πλαισίου στο οποίο διασφαλίζονται τα εχέγγυα επιτυχούς διδα­σκαλίας της επιχειρηματολογικής γραφής. Η παρουσίαση των κυριότερων πτυχών της επιχειρηματολογικής θεωρίας και των σημαντικότερων κειμενοκεντρικών, ψυχογνωστι­κών, κοινωνικοπολιτιστικών θεωρητικών εννοιών που σχετίζονται με τη διδασκαλία της επιχειρηματολογικής γραφής, συνοδεύεται και εμπλουτίζεται από την πρακτική αξιοποί­ησή τους στο πλαίσιο ενός προγράμματος παρέμβασης σε μαθητές του Δημοτικού.

Η επιχειρηματολογική γραφή των μαθητών, η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης μέσω της ρητορικής μεθόδου αντιπαράθεσης επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων, η άσκηση στην ευγενή διαλεκτική αντιπαράθεση απόψεων, η ενεργός συμμετοχή στην οικοδόμη­ση της γνώσης και της μάθησης αποτελούν αναγκαίους όρους της πρότασης για επιτυ­χή διδασκαλία της γραφής του επιχειρηματολογικού λόγου. Προτείνεται η μάθηση που στηρίζεται σε σαφώς νοηματοδοτημένες διαδράσεις με κείμενα επιχειρηματολογικού χαρακτήρα καθώς και σε ευχάριστες για τα παιδιά κοινωνικές και διαλεκτικές αλληλεπι­δράσεις, που κατευθύνονται από τον άξονα της ρητορικής: α) ως τέχνης του «ευ λέγειν» και του πειστικού λόγου, β) ως επιστημικού εργαλείου και γ) ως μεθόδου ανάπτυξης της δίπλευρης σκέψης.

Το βιβλίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που επιδιώκουν την αποτελεσματική διδασκαλία της επιχειρηματολογίας σε προφορικό και γραπτό επίπεδο αλλά και σε όποιον επιθυμεί να βελτιωθεί ως δημόσιος ομιλητής και / ή ως εκπαιδευτής δημόσιας ομιλίας.

Για τα περιεχόμενα του βιβλίου πατήστε εδώ

Η Φωτεινή Εγγλέζου γεννήθηκε στην Αθή­να. Σπούδασε στο Φιλοσοφικό-Παιδαγωγι­κό-Ψυχολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Μετά τη μετεκ­παίδευσή της στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης ολοκλήρωσε με επιτυχία κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΜSc Διδακτικής Γλώσσας) και έλαβε υπο­τροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφι­ών. Το 2011 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Π.Τ.Δ.Ε. στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (PhD στη Διδακτική Γλώσσας) με επιβλέπουσα καθηγήτρια την κ. Σμαράγδα Παπαδοπού­λου. Θέμα της διατριβής αποτέλεσε η διδα­κτική της επιχειρηματολογικής γραφής.

 

Διαθέτει πολυετή διδακτική εμπειρία στο χώρο της δημόσιας και ιδιωτικής πρωτο­βάθμιας εκπαίδευσης και από το 2011 ερ­γάζεται ως διευθύντρια δημοτικού σχολεί­ου. Είναι πρόεδρος του ρητορικού ομίλου ενηλίκων Τοastmasters Club. Ως ενεργό μέλος και Γενική Γραμματέας της ΄Ενωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκ­παίδευση συμμετέχει σε επιμορφωτικά σεμι­νάρια


Add: 2015-04-14 08:00:29 - Upd: 2015-06-25 08:07:54