Ανθολόγιο Ύμνων
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-80060-4-1
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 17.92 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
13 x 20 εκ., 373 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Το περιεχόμενο του παρόντος τόμου είχε σχεδιασθεί ως εισαγωγή στον πρώτον τόμο της ετοιμαζομένης εκδόσεως των ύμνων του Καλλιμάχου, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί κατά τους προσεχείς μήνες.
Περιγραφή

Αποφασίστηκε να εκδοθεί αυτοτελώς και λόγω της εκτάσεως που πήρε και επειδή η θεματική του υπερβαίνει μία απλή εισαγωγή στους ύμνους του Καλλιμάχου. Ωστόσο η παρούσα Εισαγωγή δεν παύει να αποτελεί προάγγελο της εκδόσεως των ύμνων του Αλεξανδρινού ποιητή από τις εκδόσεις "Δαίδαλος - Ζαχαρόπουλος".

Συλλέγοντας το υλικό για την παρούσα Εισαγωγή συνειδητοποίησα την μεγάλη παρουσία και τον σημαντικό ρόλο των ύμνων στην θρησκευτική, κοινωνική, πολιτική ακόμη και στρατιωτική ζωή των αρχαίων Ελλήνων, πράγμα που με οδήγησε στην απόφαση να μην εκθέσω συνοπτικά τα στοιχεία που αφορούν στην αρχαία ελληνική υμνογραφία, αλλά να παρουσιάσω στο ελληνόγλωσσο κοινό μια πληρέστερη έκθεση των δεδομένων, καθόσον τα σχετικά ελληνικά βοηθήματα είναι λίγα και όχι τόσο διεξοδικά.

Μετά την θεωρητική παρουσίαση των θεμάτων που αφορούν στους αρχαίους ελληνικούς ύμνους παραθέτω αντιπροσωπευτικό ανθολόγιο από όλες τις περιόδους της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, ώστε να υπάρχει πληρέστερη εικόνα του λογοτεχνικού, θρησκευτικού, πολιτικού και κοινωνικού φαινομένου "αρχαίοι ελληνικοί ύμνοι". Οι μεταφράσεις που συνοδεύουν τους ύμνους είναι όλες δικές μου.

Θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον φίλο εκδότη Νικ. Νικολάου για την αγάπη με την οποία περιέβαλε το δύσκολο εγχείρημα της εκδόσεως των ύμνων του Καλλιμάχου και την ανοχή του στην μεγάλη υπέρβαση των προθεσμιών. Ελπίζω το αποτέλεσμα να τον αποζημιώσει.
(Από τον πρόλογο της έκδοσης)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΓΕΝΙΚΑ - ΟΡΙΣΜΟΙ
ΕΙΔΗ ΥΜΝΩΝ
Ύμνοι προς τιμήν των θεών
Ύμνοι προς τιμήν των θεών και ανθρώπων
Διαίρεση των ύμνων κατά τον ρήτορα Μένανδρο
Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΥΜΝΩΝ
Η φύση των ύμνων
Ο δημόσιος χαρακτήρας των ύμνων
Ποιητές και εκτελεστές των ύμνων
Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΥΜΝΩΝ
Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΥΜΝΩΝ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΥΜΝΩΝ
Ομηρικοί ύμνοι
Λυρικοί μονωδικοί ύμνοι
Χορική υμνική ποίηση
Φιλοσοφικοί και αλληγορικοί ύμνοι
Ύμνοι του Καλλιμάχου
Ορφικοί ύμνοι
Ύμνοι του Πρόκλου
Πεζοί ύμνοι
Ύμνοι Παρεμβαλλόμενοι
Τραγική ποίηση
Κωμωδία
Μαγικοί ύμνοι
Επιγραφικοί ύμνοι
ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ


Add: 2014-10-10 08:19:02 - Upd: 2021-03-17 18:23:46