Άκουσε και παίξε
Πώς να απελευθερώσετε την ακουστική αντίληψη των μαθητών σας και τις δεξιότητες τους στον αυτοσχεδιασμό και στην εκτέλεση
Hear, listen play! (τίτλος πρωτοτύπου)
Επιμέλεια κειμένου: Διονυσίου, Ζωή || Κοκκίδου, Μαίη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6685-57-6
Fagottobooks, Αθήνα, 10/2014
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 19.91 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 28 εκ., 620 γρ., 168 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Το βιβλίο «Άκουσε και Παίξε!» απευθύνεται σε κάθε εκπαιδευτικό μουσικής που ενδιαφέρεται να αναπτύξει την ακουστική αντίληψη των μαθητών του, τον κόσμο της άτυπης μάθησης, του αυτοσχεδιασμού και της επαφής με τοπικές μουσικές παραδόσεις, ακόμα και αν δεν είναι εξοικειωμένος με όλα αυτά.
Περιγραφή

Το βιβλίο «Άκουσε και Παίξε!» απευθύνεται σε κάθε εκπαιδευτικό μουσικής που ενδιαφέρεται να αναπτύξει την ακουστική αντίληψη των μαθητών του, τον κόσμο της άτυπης μάθησης, του αυτοσχεδιασμού και της επαφής με τοπικές μουσικές παραδόσεις, ακόμα και αν δεν είναι εξοικειωμένος με όλα αυτά. Σταδιακά, εδώ και δεκαετίες, ή ακόμα και εκατοντάδες χρόνια, έχει αναπτυχθεί ένα δίπολο μεταξύ του πεδίου της μουσικής σημειογραφίας και αυτού των ακουστικών/προφορικών παραδόσεων στη μετάδοση της μουσικής. Αυτό το δίπολο είναι κάθε άλλο παρά απαραίτητο στη μουσική μάθηση. Οι μουσικοί που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν αποτελεσματικά και στα δύο αυτά πεδία θεωρούνται τυχεροί και, δικαιολογημένα, ικανότεροι. Αυτό το βιβλίο επιδιώκει να ανοίξει την πόρτα σε αυτούς τους άλλους κόσμους για κάθε εκπαιδευτικό που θα ήθελε να τους γνωρίσει.

Με σημείο εκκίνησης μία σύντομη αναφορά για το πώς μαθαίνουν οι μουσικοί της δημοφιλούς μουσικής μέσα από άτυπους τρόπους μουσικής μάθησης, περιγράφεται λεπτομερώς το πλαίσιο εφαρμογής αυτών των πρακτικών σε τρεις κύριες περιοχές της μουσικής εκπαίδευσης: στην ατομική διδασκαλία-μάθηση μουσικού οργάνου, σε μουσικά σύνολα (μπάντα και ορχήστρα) και στη σχολική τάξη, τόσο σε γενικά όσο και σε μουσικά σχολεία. 
Οι προτεινόμενες μέθοδοι έχουν δοκιμαστεί και ελεχθεί με συστηματικό τρόπο, και για περισσότερο από μία δεκαετία, μέσα από ερευνητικά projects. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το βιβλίο δεν υιοθετεί έναν ακαδημαϊκό τρόπο γραφής• είναι γραμμένο με απλό τρόπο και παραπέμπει άμεσα σε εφαρμογές σε πραγματικές συνθήκες διδασκαλίας-μάθησης, ώστε να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους. Τα κείμενα από τα ίδια τα άτομα που συμμετείχαν στα ερευνητικά projects δίνουν μεγαλύτερη ζωντάνια στο βιβλίο. Στα κείμενα αυτά αποτυπώνονται οι εμπειρίες των εκπαιδευτικών και των μαθητών και ειδικότερα οι τρόποι που βίωσαν τις προτεινόμενες μεθοδολογικές πρακτικές.

Το βιβλίο δεν πρέπει να θεωρηθεί ως «συνταγή» για ένα συγκεκριμένο τρόπο διδασκαλίας-μάθησης. Ακόμα, δεν επιδιώκει να επικρίνει, να αλλάξει ή να απορρίψει άλλες αποτελεσματικές πρακτικές στον πολυποίκιλο κόσμο της μουσικής εκπαίδευσης και παιδαγωγικής. Στόχος του είναι να προσφέρει κάτι περισσότερο στους εκπαιδευτικούς, κάτι που ίσως δεν γνωρίζουν και που μπορούν, αν θέλουν, να το εντάξουν στις πρακτικές τους. Εξάλλου, η εμπειρία και η επαγγελματική κρίση κάθε εκπαιδευτικού συνιστούν τα θεμέλια του εκπαιδευτικού έργου. Συνεπώς, αυτό το βιβλίο ανοίγει μία νέα πόρτα και προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς όχι μόνο να υιοθετήσουν, αλλά και να προσαρμόσουν τις προτεινόμενες μεθόδους στις ανάγκες τόσο των μαθητών τους όσο και στις δικές τους.


Add: 2014-10-09 12:50:11 - Upd: 2021-03-17 18:34:54