Θεωρία και Αλγόριθμοι Γράφων
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6759-87-1
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 510 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο Θεωρία και Αλγόριθμοι Γράφων είναι η δεύτερη βελτιωμένη και επαυξημένη έκδοση του βιβλίου Μαθήματα Θεωρίας Γράφων, αποσκοπεί στο να δοθεί περισσότερη έμφαση στην αλγοριθμική επεξεργασία των γράφων, χωρίς βέβαια να μειώνεται η σημασία των μαθηματικών θεμελιώσεων. Διατηρήθηκε επίσης και το υλικό σχετικά με παίγνια, γρίφους και puzzle, τα οποία ανάγονται σε αντίστοιχη θεωρία.

Η Θεωρία Γράφων είναι ένα γνωστικό πεδίο που προϋπήρξε της Πληροφορικής. Η πρώτη διατριβή που σημάδεψε την περιοχή αυτή συγγράφηκε από τον Euler το 1736 και αφορούσε στο πρόβλημα των γεφυρών του Koenigsberg. Η θεωρία αυτή αναπτύχθηκε κυρίως στον 20ο αιώνα ως μια περιοχή των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Ο λόγος είναι ότι, πέρα από το θεωρητικό ενδιαφέρον, η Θεωρία Γράφων αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο μοντελοποίησης για την επίλυση ειδικών πρακτικών προβλημάτων διάφορων επιστημονικών κλάδων, όπως η Γενετική, η Γλωσσολογία, η Ηλεκτροεπιστήμη, η Κοινωνιολογία, η Κυβερνητική και η Χημεία.

Για την Πληροφορική, η Θεωρία Γράφων είναι επίσης βασικό εργαλείο για τη μελέτη όλων σχεδόν των περιοχών της όπως, ενδεικτικά, της Αναγνώρισης Προτύπων, της Ανάκτησης Πληροφοριών, των Βάσεων Δεδομένων, της Επιχειρησιακής Έρευνας και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Με τη διάδοση του διαδικτύου, η Θεωρία Γράφων αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις στο πεδίο της επεξεργασίας τεράστιων γράφων, που απεικονίζουν τον ίδιο τον Παγκόσμιο Ιστό, Κοινωνικά Δίκτυα (π.χ., Facebook, Twitter, Linkedln) ή Βιβλιογραφικά Δεδομένα.


Add: 2014-07-16 14:09:41 - Upd: 2022-12-01 13:02:15