Επιτέλους, Αναπνέω Ελεύθερη! Γυναικείες Μαρτυρίες.
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-8410-98-5
Τελέθριον, Αθήνα, 1/2014
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 47.70 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 1,092 γρ., 640 σελ.
Περιγραφή

Η Γυναικεία Περιήγηση του 17ου - 19ου αιώνα και οι επιτόπιες μαρτυρίες περιηγητριών και έγκλειστων στα χαρέμια εξισλαμισμένων γυναικών και ευνούχων του 17ου, 18ου , 19ου και αρχές 20ου αιώνα στον «θεσμό της διαφθοράς»  η απομυθοποίηση του Χαρεμιού και το γυναικείο παρακράτος: 

«Η Πολυεθνική Δουλεία του Οθωμανικού Χαρεμιού» (Καμπερίδου 2002) Οθωμανική Αυτοκρατορία, υποδούλωση, δουλεμπόριο, σκλαβοπάζαρα, εξανδραποδισμός, εξισλαμισμός, ευνουχισμός, νεομάρτυρες, κρυπτοχριστιανοί, διωγμοί, αποστασία από το Ισλάμ, αποδράσεις από την Τουρκία. 

Ο ζυγός του χαρεμιού? η πυραμιδική ιεραρχία,  η απομυθοποίηση του χαρεμιού, η επιχρυσωμένη φυλάκιση και η πνευματική φυλάκιση.  Η «μεθοδολογία» της εκπαίδευσης στην οσμανική κοινωνία: το παιδικό χαρέμι, η μικρή σχολή, η εκπαίδευση των μικρών θηλυκών και αρσενικών εξισλαμισμένων σκλάβων και ελεύθερων μουσουλμάνων? η μουσικο-χορευτική διαδικασία των εξισλαμισμένων σκλάβων στα χαρέμια όλων των κοινωνικών στρωμάτων? η γυμναστική, η κίνηση, η φυσική δραστηριότητα και η δημιουργική-καλλιτεχνική έκφραση ως σύμβολα κοινωνικής κατωτερότητας? το πάχος ως ένδειξη ανώτερου κοινωνικού στάτους? η γυναικεία «επιχειρηματικότητα», δουλέμποροι-εκπαιδεύτριες, στρατηγικές αυτό-ενδυνάμωσης και επιβίωσης, τα γυναικεία λουτρά των Οθωμανών, το «γυναικείο καφενείο»?  τα γυναικεία χαρέμια? η θηλυκή ζωή στην Ανατολή? η γυναίκα στο Ισλάμ? η καθημερινή ζωή της γυναίκας στο χαρέμι η έμφυλη διχοτόμηση? φύλο.

 

«Γυναικοκρατούμενη κυβέρνηση», ίντριγκα, οι πιο περίφημες Σουλτάνες? Ελληνίδες βαλιδέ σουλτάνες και τα παιδιά αυτών των γυναικών: σουλτάνοι, πρίγκιπες, πριγκίπισσες? τα γυναικεία δίκτυα, οι εξωτερικοί συνεργάτες του γυναικείου παρακράτος, το σουλτανάτο των γυναικών, το «πολιτικό γραφείο» της «μεγάλης βεζίρισσας»? τα χαρέμια όλων των κοινωνικών στρωμάτων: τα θερμοκήπια των συνομωσιών, του ανταγωνισμού και της αντιζηλίας ? η ιεραρχία των γευμάτων? αποδράσεις από τα χαρέμια και την Τουρκία. Ο χορός των υποτελών ελλήνων. Οι περιηγήτριες μάρτυρες ιστορικών γεγονότων:  γιατί ταξίδευαν, γιατί έγραφαν, η ταύτιση των περιηγητριών με το «Άλλο», η γυναικεία αλληλεγγύη, κ.ά.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

I.  «Ο ΘΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ. ΜΙΑ ΙΣΟΒΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ»

II. «ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ»; Η ΔΟΥΛΙΚΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΟΣΜΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

III.ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΟΙ ΠΡΙΓΚΙΠΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ

IV. Η ΠΥΡΑΜΙΔΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ TOY ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ ΧΑΡΕΜΙΟΥ

V.  Η «ΟΛΕΘΡΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ TOY ΧΑΡΕΜΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥΣ

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

I.  Η ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗ TOY ΧΑΡΕΜΙΟΥ

II. ΜΕΛΕΚ ΧΑΝΟΥΜ «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΩΜΑΛΙΑ» (1872: 22)

III.Οι ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ TOY ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ: ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΔΙΚΤΥΑ, ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ «ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΧΑΡΕΜΙΑ»

IV. To ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΑΡΕΜΙ: «ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΣΧΟΛΗ», «ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΦΡΙΚΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ»

V.  Ο ΧΟΡΟΣ, Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΚΓΥΜΝΑΣΗ ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

VI. «Η ΘΗΛΥΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ»

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο:

http://www.iwn.gr/product.asp?catid=17479


Add: 2014-07-15 07:58:25 - Upd: 2023-11-29 16:57:40