Το ελληνικό σύμπτωμα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-9535-80-9
Νήσος, Αθήνα, 4/2014
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
238 σελ.
Περιγραφή

Μια από τις κυρίαρχες αφηγήσεις της κρίσης είναι η αφήγηση των χρεοκοπημένων κρατών που γονατίζουν, υποκύπτοντας στα καπρίτσια των αγορών, και υποχρεώνονται σε θεραπείες λιτότητας. Το αναμφισβήτητο βασίλειο του φιλελευθερισμού είναι ταυτόχρονα εκείνο της επιχειρησιακής λογικής. Αρκεί να δείξουμε τις σπατάλες του κράτους για να αποδείξουμε την αναγκαιότητα της `μεταρρύθμισης`, συνώνυμου των περικοπών και των αποκρατικοποιήσεων. Η επιχειρηματολογία ακλόνητη, τα συμπεράσματα που συνάγονται απολύτως πειστικά, ξεχνάμε όμως ότι προϋποθέτουν ένα λογικό άλμα: το κράτος δεν είναι επιχείρηση. Η δύναμη της ιδεολογίας είναι να παρουσιάζει σαν αυτονόητο κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι. Γι` αυτό και η πιο ισχυρή ιδεολογία είναι εκείνη που παρουσιάζει τον εαυτό της ως μη ιδεολογία.
Τα κείμενα του τόμου προέρχονται από το συνέδριο `Το ελληνικό σύμπτωμα`, που οργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Paris 8, στο Παρίσι, τον Γενάρη του 2013. Συναντήθηκαν στοχαστές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, στην πλειοψηφία τους φιλόσοφοι, αλλά και οικονομολόγοι, ιστορικοί, άλλα μέλη της κοινότητας των `ανθρωπιστικών επιστημών`, όπως και καλλιτέχνες. Ένα ανομοιογενές μείγμα, που ελπίζαμε ότι μπορεί να επιδράσει στον ίδιο το χαρακτήρα του συνεδρίου, αλλά και του παρόντος τόμου.
Ο όρος σύμπτωμα στον τίτλο, που διαλέχτηκε για να μας τσιμπήσει, σαν σωκρατική μύγα, μεταφέρει ένα ειρωνικό στοιχείο αναφορικά με όλον αυτό τον κυρίαρχο λόγο της πολιτικής ιατρικοποίησης. Σε καμία περίπτωση το ζητούμενο δεν ήταν να αντικαταστήσουμε τους τεχνοκράτες ειδικούς, συνταγογραφώντας καινούριες -εναλλακτικές!- θεραπείες για τους λαούς. Από την άλλη, αν η ειρωνεία παραπέμπει σε ένα είδος άρνησης ή κριτικής, και επομένως και η απόκριση των κειμένων, ήταν όχι απλώς μια κατηγορία-καταγγελία της εφαρμοζόμενης `θεραπείας` αλλά και μια απάντηση, η διατύπωση μιας άλλης ιδέας για την υγεία και η ανάληψη ευθύνης γι` αυτήν.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΜΑΡΙΑ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Πρόλογος
ΕΤΙΕΝ ΜΠΑΛΙΜΠΑΡ
Ποια λύση στο αδιέξοδο του 'ευρωπαϊκού λαού';
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τραβέρσο στην κρίση
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΟΥΡΗΣ
Συνέχειες και ασυνέχειες του φασισμού στην Ελλάδα
ΕΛΣΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΠΟΥ
Η καθολική κοινωνική κρίση και η επιστροφή του φασισμού
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ
Ανατομία του χρέους: Η εξουσία της ηθικής και το ανήθικο της εξουσίας
ΜΠΡΟΥΝΟ ΤΕΡΕ (σε συνεργασία με τον ΒΟΪΤΕΚ ΚΑΛΙΝΟΦΚΣΙ)
Για ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ομοσπονδιακό σύστημα. Από το ενιαίο νόμισμα σε ένα κοινό νόμισμα και σε επικουρικά εθνικά νομίσματα
ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΚΕΫΓΚΙΛ
Αντίσταση στην κλιμάκωση. Το παράδειγμα της 'Βίλας Αμαλία'
ΤΟΝΙ ΝΕΓΚΡΙ
Από το τέλος της εθνικής Αριστεράς στα ανατρεπτικά κινήματα για την Ευρώπη
ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ
Αντίσταση, φιλοσοφία και Αριστερά
ΜΑΡΙΑ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ και ΖΑΚ ΡΑΝΣΙΕΡ
Επισφαλής διάλογος
ΑΛΑΙΝ ΜΠΑΝΤΙΟΥ
Η σύγχρονη αδυναμία
Οι συγγραφείς του τόμου

Add: 2014-06-16 07:31:45 - Upd: 2016-07-07 12:24:13