Το κονάκι του Φιν
Finn's Hotel (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-01-0336-6
Ψυχογιός, Αθήνα, 3/2014
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 13.24 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 120 σελ.
Περιγραφή

ΤΟ ΚΟΝΑΚΙ ΤΟΥ ΦΙΝ είναι ένα βιβλίο-πανδοχείο, φτιαγμένο με κόκκινα τούβλα και παράξενες λέξεις, υπάρχει ακόμη στο Δουβλίνο αλλά το συναντούμε και ως γέφυρα ανάμεσα στο αριστούργημα του Οδυσσέα και το σχεδόν απροσπέλαστο έπος `Η αγρύπνια των Φίνεγκαν`.
Εκτός από οδοιπόρους, ταξιδιώτες και περαστικούς, ΤΟ ΚΟΝΑΚΙ ΤΟΥ ΦΙΝ στεγάζει δέκα σύντομα, συνεκτικά και περιεκτικά πεζογραφήματα που ο Τζόις έγραψε το 1923, περίπου έξι μήνες μετά τον Οδυσσέα και λίγο προτού αρχίσει να υποψιάζεται ευκρινώς τη μακρόπνοη σύνθεση της `Αγρύπνιας των Φίνεγκαν`, του πιο ουσιωδώς ιρλανδικού μνημείου που έχουμε, πλάι στο περίφημο Book of Kells.
Έτσι, οι δέκα αυτές αφηγήσεις αποτελούν ένα άτυπο πρόπλασμα της `Αγρύπνιας` καθώς επιχειρούν να αποδώσουν στιγμιότυπα από την ιρλανδική ιστορία και μυθολογία τα οποία απλώνονται σε έναν ορίζοντα 1.500 χρόνων.
Το αποτέλεσμα είναι σύντομα, πυκνά και εύστοχα κομμάτια υψηλής -και ξεκαρδιστικής- πρόζας που λειτουργούν εξίσου αυτόνομα όσο και ως εισαγωγή σε ερμηνευτικά κλειδιά και γλωσσικούς κώδικες που απαντούν ξανά στην `Αγρύπνια των Φίνεγκαν`. Δέκα έπη-μινιατούρες, η ωραία σπορά ενός ερωτευμένου μεγαλοφυούς που έμελλε να συνθέσει, λίγο αργότερα, το πλέον μεγαλειώδες βιβλίο όλων των εποχών.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Πρόλογος
Εισαγωγή
Το Κονάκι του Φιν: Μια ιστορία της Ιρλανδίας από τον Τζέιμς Τζόις
Ιρλανδική θρησκεία
Καλοσύνη στα ψάρια
Ιστορία ενός λουτήρα
Η Ίσι και ο δράκος
Το μεγάλο φιλί
Τα κρασοβάρελα της μνήμης
Στον ουρανό, στ' αστέρια
Το σπίτι με τα εκατό μπουκάλια
Να ο Καθένας
Να που σου γράφω
Επίμετρο
JJ Blues
Σχετιζόμενα προϊόντα

Add: 2014-06-16 07:31:45 - Upd: 2024-01-16 15:28:59