Η Σύβι και ο Ντάντυ
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-576-048-9
Γαβριηλίδης, Αθήνα, 12/2013
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 9.53 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 22 εκ., 112 σελ.
Περιγραφή

Που σταματά η λογική και που αρχίζει η τρέλα; Που η πραγματικότητα και που τα όνειρα; Η αφηγήτρια και κεντρική ηρωίδα, εσώκλειστη για μέρες σ` ένα διαμέρισμα, απομαγνητοφωνεί μαρτυρίες ανθρώπων που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα, πρώην έγκλειστων σε ψυχιατρεία. (Οι μαρτυρίες είναι αληθινές και προέρχονται από το ντοκιμαντέρ της συγγραφέως "Αποϊδρυματοποίηση: Ο δρόμος της επιστροφής", το οποίο γυρίστηκε σε ειδικούς ξενώνες που λειτουργούν με το πρόγραμμα της αποασυλοποίησης "Ψυχαργώς". Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στην κρατική τηλεόραση και σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Η ανωνυμία των ενοίκων διατηρείται με αλλαγές στα ονόματα και σε λεπτομέρειες της ζωής τους). Κάθε φράση τους της γεννά απωθημένες σκέψεις, αφυπνίζει σβησμένες μνήμες, ανασύρει θαμμένες εικόνες. Παράλληλα και αντιστικτικά, ο αναγνώστης παρακολουθεί λεπτομέρειες από την πολύπαθη ζωή της Σύλβιας Πλαθ.
Η Αμερικανίδα ποιήτρια για ένα διάστημα εργαζόταν ως γραμματέας στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη, αποδελτιώνοντας κι εκείνη όνειρα ψυχασθενών, προκειμένου να εμπνευστεί για τα γραπτά της. Αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς της ήταν το περίφημο διήγημα "Ο Κυρ-Πανικός και η Βίβλος των Ονείρων". Η εμμονή της αφηγήτριας με την Πλαθ ταράζει τον ύπνο της, και τα όνειρά της γίνονται ένα συνονθύλευμα της δικής της πραγματικότητας, της Πλαθ και των πρώην εγκλείστων.
Λίγο πριν από το τέλος, γίνεται μια σύγχυση από πρόθεση, όπου η αφηγηματική φωνή της ηρωίδας, το υλικό των μαρτυριών και το υλικό της Πλαθ πλέκονται λες και γίνονται το ίδιο αφηγηματικό πρόσωπο. Ανάμεσα σ` όλους τριγυρνά μια εφτάψυχη γάτα...


Add: 2014-06-16 07:31:45 - Upd: 2022-12-28 14:10:25