Ο μηχανισμός του δωματίου
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-505-110-5
Άγρα, Αθήνα, 5/2014
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 9.46 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
96 σελ.
Περιγραφή

Στον Μηχανισμό του Δωματίου το αίνιγμα του χώρου αποτελεί προσανατολισμό της πλοκής. Ένα άγνωστο δωμάτιο κρύβεται πίσω από μια φυλασσόμενη πόρτα: το δωμάτιο είναι το κύριο αφηγηματικό πρόσωπο. Το έργο λειτουργεί ως αλληγορία  της έκπτωσης  και της υποταγής του σύγχρονου κοσμοειδώλου μας στην εξουσία  του  κοινότοπου  Κακού.  Εκείνου του «ακραίου» κακού, το οποίο, όπως παρατηρεί η  Χάννα Άρεντ, αν και δεν έχει ούτε  «βαθύτητα» ούτε «δαιμονικὴ διάσταση», εντούτοις μπορεί «να λεηλατήσει ολόκληρο  τον κόσμο, διότι ακριβώς απλώνεται σαν μανιτάρι ... Εκεί ακριβώς έγκειται η  “κοινοτοπία” του». (Από το επίμετρο της Τζίνας Πολίτη.)

ΠΟΡΤΙΕΡΗΣ: ... Το πόμολο όμως δόθηκε σε μένα. Η ευθύνη για το πόμολο είναι δική μου. Η ευθύνη για το πόμολο και επίσης η ευθύνη για την πόρτα. Για την πόρτα, επομένως για το δωμάτιο. Καλά κάνω που κρατάω αυτό εδώ.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ: Το ξέρω. Γι᾽ αυτό σου το ζητάω. Σου ζητάω το πόμολο. Ξέρω πως η ευθύνη είναι σε σένα.

ΠΟΡΤΙΕΡΗΣ: Το ξέρεις βέβαια. Όλοι το ξέρουν.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ: Το ξέρω και...

ΠΟΡΤΙΕΡΗΣ: Τι;

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ: Υπόσχομαι ότι δεν θα σε εκθέσω.

ΠΟΡΤΙΕΡΗΣ: Αυτό δεν το ξέρεις εφόσον ζητάς κάτι τέτοιο.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ: Τι;

ΠΟΡΤΙΕΡΗΣ: Δεν ξέρεις αν θα με εκθέσεις ή όχι.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ: Ξέρω. Υπόσχομαι πως δεν θα σε εκθέσω.

ΠΟΡΤΙΕΡΗΣ: Αυτό δεν είναι κάτι που μπορείς εσύ να υποσχεθείς.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ: Μπορώ.

ΠΟΡΤΙΕΡΗΣ: Δεν με κατάλαβες: δεν είσαι σε θέση να το υποσχεθείς.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Αριστείδης Αντονάς σπούδασε αρχιτεκτονική και φιλοσοφία στην Αθήνα και το Παρίσι. Τα θεατρικά του έργα Το γραφείο και Ντοκουμέντα φροϋδικής ανάγνωσης έχουν ανέβει στη Γαλλία και τη Γερμανία από την ομάδα Éclats d`États, ενώ Τα κτίσματα από την Εταιρεία Θεάτρου Μνήμη στην Ελλάδα. Η οργάνωση των χώρων όπου διαδραματίζονται τα έργα του αποτελεί σημαντικό τμήμα των αφηγήσεων της πεζογραφίας και του θεάτρου του. Ενίοτε δημιουργεί χώρους και χρόνους θεατρικών εμπειριών που παρεμβάλλονται στο εσωτερικό της «πεζής καθημερινότητας» της πόλης, όπως στην περίπτωση των αρχιτεκτονικών του κατασκευών. Ο Αριστείδης Αντονάς διδάσκει θεωρία, αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και λογοτεχνία σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
Σκηνή 1 - 11
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
Η τιμή του Πορτιέρη, της Τζίνας Πολίτη

Add: 2014-06-16 07:31:45 - Upd: 2015-10-08 14:46:42