Η Ευρώπη και η Ελλάδα
Από την κρίση στην Ελπίδα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-16-5608-3
Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 3/2014
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 11.65 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 360 γρ., 270 σελ.
Περιγραφή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της. Η οικονομική κρίση αποκάλυψε τις αποκλίσεις που είχαν διαμορφωθεί μετά την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος εντός της ευρωζώνης, αλλά και τη σταδιακή μετάλλαξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα ασύμμετρο πλέγμα κρατών με ιεραρχική διάρθρωση. Οι επιπτώσεις της πολιτικής της λιτότητας, που επέλεξαν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες ως αντίδοτο στην κρίση, οδήγησαν στη ρηγμάτωση της Ευρώπης ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, καθώς και στη δυναμική ανάδυση του εθνικισμού.
Το βιβλίο εξετάζει τη διαμόρφωση και τις συνθήκες του μεταπολεμικού ευρωπαϊκού σχεδίου, την πολύπλοκη διαδικασία σύγκλισης των συμφερόντων των ευρωπαϊκών κρατών και αναλύει τα βαθύτερα αίτια της οικονομικής κρίσης, εστιάζοντας στην ατελή αρχιτεκτονική του εγχειρήματος της ευρωζώνης, στην ελληνική θρυαλλίδα της κρίσης και στην κρίσιμη μετατόπιση του ιστορικού γαλλογερμανικού άξονα προς την πλευρά του Βερολίνου. Στη συνέχεια περιγράφει τις δραματικές συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο, το νέο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο, την επανεμφάνιση ακραίων ιδεολογιών, καθώς και τον μετεωρισμό της Ευρώπης ενώπιον εξαιρετικά σημαντικών προκλήσεων, όπως είναι οι ευρωεκλογές του Μαΐου.
Η Ευρώπη βρίσκεται πια στο επίκεντρο αντίρροπων δυνάμεων: ανάμεσα στο εξασθενημένο ευρωπαϊκό σχέδιο της πολιτικής σύγκλισης, στις ιστορικά επίμονες εθνικές στρατηγικές και στην ανεξέλεγκτη ορμή των δυναμικών της παγκοσμιοποίησης. Απέναντι στην κρίση και τις δομικές αιτίες της, τον κλιμακούμενο αντιευρωπαϊσμό και την επαναφορά του πιο κρίσιμου ζητήματος της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, δηλαδή τη θέση μιας εκ νέου ισχυρής Γερμανίας στην κέντρο της Ευρώπης, η επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού σχεδίου αποτελεί μονόδρομο για την αποφυγή ιστορικών λαθών και για τη δημιουργία ενός νέου αφηγήματος με επίκεντρο την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Εισαγωγή
Η Ευρώπη μετά τον Πόλεμο
Οι σημαντικότεροι σταθμοί της ΕΕ
Η Κοινωνική Ευρώπη
Οι εθνικές στρατηγικές
Η Ευρώπη στη δίνη της κρίσης
Η ελληνική ιδιαιτερότητα
Πολιτική κρίση και αστάθεια
Η αμφισβήτηση της Ευρώπης
Η Ευρώπη σε ασυμμετρία
Το μετέωρο βήμα της Ευρώπης
Οι ευρωεκλογές της κρίσης
Παραρτήματα - πίνακες
Βιβλιογραφία
Σχετιζόμενα προϊόντα

Add: 2014-06-16 07:31:45 - Upd: 2023-10-13 16:43:02