Δεν είστε συνδεδεμένος


Δημιουργία λογαριασμού
 • Από Εώς

Επιστροφή στη Βαβυλώνα και άλλες ιστορίες

 • ISBN-13: 978-960-505-105-1
 • Άγρα, 2013, Αθήνα
 • 1η έκδ.
 • € 14.93 (περ ΦΠΑ 6%)
 • Τίτλος πρωτοτύπου:

  Babylon Revisited. Crazy Sunday. Winter Dreams. The Rich Boy. The Lost Decade. The Crack-Up
 • Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
 • Χαρτόδετο
 • 21.0 x 14.0 cm, 221 σελ.

Θεματική Ταξινόμηση

Περιγραφή

Το πηγαίο πεζογραφικό ταλέντο του Φιτζέραλντ και η συγγραφική του ευσυνειδησία πέτυχαν θαυμαστά αποτελέσματα: Πολλά διηγήματά του είναι εξαιρετικής ποιότητας, και θα μπορούσαν σίγουρα να κερδίσουν μια θέση σε ανθολογίες ή στις προτιμήσεις πολλών αναγνωστών, και όλα παρουσιάζουν ενδιαφέρον, λογοτεχνικό, αυτοβιογραφικό και γενικότητα ιστορικό - η κοινωνική πραγματικότητα, οι ατομικοί και συλλογικοί τρόποι και συμπεριφορές στις κρίσιμες δεκαετίες του `70 και του `30 αποτυπώνονται με ενάργεια τόσο στα μυθιστορήματα του Φιτζέραλντ όσο και στα διηγήματά του.
Το αυτοβιογραφικό στοιχείο είναι έντονο στην πεζογραφία του Φιτζέραλντ και τα όρια μεταξύ βιογραφίας και μυθοπλασίας είναι συχνά δυσδιάκριτα. Η λογοτεχνικότητα όμως δεν μειώνεται - ακόμη και η πιο ευφάνταστη μυθιστορία γειώνεται στην εμπειρία.
Ο παρών τόμος συγκεντρώνει μερικές από τις καλύτερες και πιο διάσημες ιστορίες του Φιτζέραλντ. Μεταξύ των έξι κειμένων αυτής της συλλογής κορυφαίο είναι η `Επιστροφή στη Βαβυλώνα` - το καλύτερο κατά πολλούς από τα διηγήματα του Φιτζέραλντ. Γράφτηκε το 1930, ένα χρόνο μετά το Μεγάλο Κραχ, που τερμάτισε βίαια τη δεκαετία της ευμάρειας, του ηδονισμού και της επιπολαιότητας, και άνοιξε τη δεκαετία της χρεοκοπίας και της κατάθλιψης.
Ακολουθούν η `Τρελή Κυριακή`, τα `Χειμωνιάτικα όνειρα `, η νουβέλα `Το πλουσιόπαιδο`, `Η χαμένη δεκαετία` και η σπαρακτική `Κατάρρευση`.
Στην `Κατάρρευση`, όπως και σε όλα σχεδόν τα μυθοπλαστικά έργα του Φιτζέραλντ, κυριαρχεί η αίσθηση της χρεοκοπίας, της αποτυχίας, της απογοήτευσης, της απομάγευσης του κόσμου, της πρόωρης ψυχολογικής γήρανσης (που είναι το άλλο όνομα της ωριμότητας), της πικρίας, της απελπισίας, αλλά και της νοσταλγίας, της απώλειας όχι του παραδείσου αλλά της πεποίθησης ότι ο παράδεισος είναι εφικτός. Μητέρα όλων αυτών των θλίψεων είναι η αποτυχία της ερωτικής πίστης, η εγκατάλειψη της ρομαντικής ψευδαίσθησης ότι ο έρωτας μπορεί να είναι παντοτινός, η εγκατάλειψη τελικά μιας υποκειμενικής αλήθειας υπό την πίεση μιας θλιβερής αντικειμενικής πραγματικότητας. Ο Φιτζέραλντ είναι ρομαντικός ως το τέλος.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]Περιεχόμενα

Εισαγωγή του Άρη Μπερλή
Επιστροφή στη Βαβυλώνα
Τρελή Κυριακή
Χειμωνιάτικα όνειρα
Το πλαυσιόπαιδο
Η χαμένη δεκαετία
Η κατάρρευση
Βιογραφικό σημείωμα