Δεν είστε συνδεδεμένος


Δημιουργία λογαριασμού
 • Από Εώς

Η Ευρώπη μετά τον πόλεμο

 • ISBN-13: 978-960-221-574-6
 • Αλεξάνδρεια, 2019, Αθήνα
 • 2η έκδ.
 • € 63.60 (περ ΦΠΑ 6%)
 • Τίτλος πρωτοτύπου:

  Postwar
 • Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
 • Δερματόδετο
 • 25.0 x 18.0 cm, 912 σελ.


Περιγραφή

Το 1945 η Ευρώπη ήταν συντρίμμια, ρημαγμένη από τον πόλεμο, τους βομβαρδισμούς και τις μαζικές σφαγές. Ευρύτατες περιοχές της ανατολικής Ευρώπης περιέρχονταν στο σοβιετικό έλεγχο, αντικαθιστώντας τον παλιό δεσποτισμό μ` έναν νέο. Σήμερα, η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει πια και οι δημοκρατίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φθάνουν μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας.
Ο Τόνυ Τζαντ αφηγείται με σαφήνεια και πυκνότητα αυτή την πολυσύνθετη ιστορία, όπως ξετυλίγεται κάτω από τη μόνιμη σκιά του ίδιου του πολέμου: την ανόρθωση της Ευρώπης μέσα από τα ερείπια, τις αποκλίνουσες εμπειρίες της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης, την παρακμή και την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος και την άνοδο της ΕΟΚ και της ΕΕ, το τέλος των ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών, τις μεταβαλλόμενες σχέσεις της Ευρώπης με τις δύο μεγάλες δυνάμεις που την περιβάλλουν, τη Ρωσία και την Αμερική.
Ανάμεσα απ` αυτές τις γενικές γραμμές προβάλλουν συγκεκριμένα πολιτικά γεγονότα, φαινόμενα και πρόσωπα: η δικτατορία του Σαλαζάρ στην Πορτογαλία δίπλα στην Ισπανία του Φράνκο αλλά και τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου, ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα, οι αγώνες στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Χώρα των Βάσκων, ο Μάης του `68 στο Παρίσι και τα γεγονότα στην Ιταλία και στην Πράγα, οι εντάσεις ανάμεσα στις γλωσσικές κοινότητες του Βελγίου, η σοσιαλδημοκρατία στις σκανδιναβικές χώρες, ο ρόλος του Τσώρτσιλ, του Στάλιν, του Φράνκο, του Μιτεράν, του Γιαρουζέλσκι, του Μπερλουσκόνι και πολλών άλλων. Σχηματίζεται ακόμη ένα μωσαϊκό από οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ιστορίες, όπως η ανάπτυξη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η εμφάνιση του ψυγείου και η εξάπλωση του καταναλωτισμού, η μετανάστευση και οι γκασταρμπάιτερ, ο υπαρξισμός και η παρακμή του δημόσιου διανοούμενου, ο γαλλικός και ο τσέχικος κινηματογράφος, η μπητλομανία και το πανκ ροκ...
Από την επαύριο του Β` Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τον πόλεμο στο Ιράκ, το βιβλίο φωτίζει την πρόσφατη ιστορία και την πολύσημη ταυτότητα της Ευρώπης στην προοπτική του 21ου αιώνα.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]Περιεχόμενα

Πρόλογος και Ευχαριστίες
Εισαγωγή
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, 1945-1953
Η κληρονομιά του πολέμου
Η τιμωρία
Η ανόρθωση της Ευρώπης
Ο ανέφικτος διακανονισμός
Η έναρξη του Ψυχρού Πολέμου
Στη δίνη των γεγονότων
Πολιτιστικοί πόλεμοι
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ - Το τέλος της παλιάς Ευρώπης
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ, 1953-1971
Η πολιτική της σταθερότητας
Χαμένες ψευδαισθήσεις
Η εποχή της αφθονίας
Η ώρα της σοσιαλδημοκρατίας
Το φάσμα της επανάστασης
Το τέλος μιας σχέσης
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ, 1971-1989
Μειωμένες προσδοκίες
Πολιτική σε νέο τόνο
Μεταβατική περίοδος
Ο νέος ρεαλισμός
Η δύναμη των αδυνάμων
Το τέλος της παλιάς τάξης πραγμάτων
ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ, 1989-2005
Σχάσιμη ήπειρος
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών
Η παλιά Ευρώπη και η νέα Ευρώπη
Η ποικιλία της Ευρώπης
Η Ευρώπη ως τρόπος ζωής
ΕΠΙΛΟΓΟΣ - Αναμνήσεις από το σπίτι των πεθαμένων: Δοκίμιο για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή μνήμη
Ευρετήριο