Δεν είστε συνδεδεμένος


Δημιουργία λογαριασμού
  • Από Εώς

Η δεύτερη μεταπολεμική ποιητική γενιά 1950-1970

Ανθολογία

  • ISBN-13: 978-960-260-737-4
  • Παρατηρητής, 1994, Αθήνα
  • € 30.33 (περ ΦΠΑ 6%)
  • Δερματόδετο
  • 25.0 x 17.0 cm, 633 σελ.


Περιγραφή

Είναι γνωστό ότι για όλες τις άλλες ποιητικές γενιές της νεότερης λογοτεχνίας μας, από την περιώνυμη γενιά του `30 ως τους σημερινούς τριανταπεντάρηδες, τη λεγόμενη γενιά του `80, υπάρχουν και κυκλοφορούν ανθολογίες. Όλες αυτές οι γενιές επίσης έχουν βγάλει κατά καιρούς τα περιοδικά τους (όπου συσπειρώθηκαν οι εκπρόσωποί τους, και επιχείρησαν να προβάλουν τις θέσεις, τις επιδιώξεις και τη φυσιογνωμία της γενιάς τους), δημιούργησαν -άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο- τις δημόσιες σχέσεις τους, και οργάνωσαν με κάθε δυνατό τρόπο (μέσα μαζικής ενημέρωσης, συνέδρια, συμπόσια, κλπ.) την προβολή τους.
Η δεύτερη μεταπολεμική γενιά αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση. Γενιά ουσιαστικά στο περιθώριο και της ιστορίας -μια που δεν της δόθηκε, λόγω ηλικίας, η δυνατότητα καμιάς συμμετοχής στο ιστορικό γίγνεσθαι- αλλά και της πνευματικής κίνησης (είτε γιατί η ίδια συνειδητά το επιδίωξε, παραμένοντας επίμονα και εξακολουθητικά μακριά από τα φώτα μιας κάλπικης δημοσιότητας, που άλλοι κινούν τα νήματά της και απολαμβάνουν τους γλυκούς καρπούς της, είτε γιατί οι συγκυρίες υπήρξαν αρνητικές για την ανάδειξή της, είτε γιατί αποσιωπήθηκε και αγνοήθηκε σκανδαλωδώς από όλες τις πλευρές), δεν έχει τελικά να επιδείξει παρά μόνο τα βιβλία της και τις πληγές της. Κανένα σχεδόν ομαδικό αποτύπωμα, κανένα χνάρι συλλογικό στα Γράμματά μας, δεν σηματοδοτεί την ύπαρξη και την πορεία της εδώ και τέσσερις δεκαετίες, από το 1950, που άρχισαν να εμφανίζονται οι εκπρόσωποί της, ως τις μέρες μας. Εκπρόσωποι, ανάμεσα στους οποίους δεν είναι λίγοι εκείνοι που, παρά το σημαντικό έργο τους, παραμένουν άγνωστοι σήμερα ή ελάχιστα γνωστοί, ακόμα και στους κατά τεκμήριο ειδήμονες, κριτικούς, φιλόλογους και ιστορικούς της λογοτεχνίας μας.
Η παρούσα έκδοση θέλει να πιστεύει ότι συμβάλλει, με τις όποιες δυνατότητές της, και όσο είναι τούτο εφικτό πια, στην άρση της μεγάλης αυτής αδικίας, και ότι καλύπτει ένα πανθομολογούμενο -εκδοτικό και γραμματολογικό- κενό για τη γνωριμία, τη μελέτη και τη σφαιρική προσέγγιση ενός σημαντικού, πλην αφανούς και παρασιωπημένου, τμήματος της μεταπολεμικής ποίησής μας.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]Περιεχόμενα

ΑΝΕΣΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ - Πρόλογος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΑΓΗΣ - Εισαγωγή
ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΝΙΑΣ
ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ
ΤΑΣΟΣ ΚΟΡΦΗΣ
ΝΙΚΟΣ-ΑΛΕΞΗΣ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ
ΖΕΦΗ ΔΑΡΑΚΗ
ΑΛΕΞΗΣ ΖΑΚΥΘΗΝΟΣ
ΒΥΡΩΝ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΥΚΙΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ
ΛΟΥΚΑΣ ΚΟΥΣΟΥΛΑΣ
ΤΑΣΟΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΖΕΝΑΚΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΜΕΣΚΟΣ
ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΜΟΥΝΤΕΣ
ΝΙΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ-ΡΟΥΚ
ΛΕΙΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΡΑΒΙΑ
ΘΩΜΑΣ ΓΚΟΡΠΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΑΚΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΟΥΛΗΣ
ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΤΑΣΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Χ. ΜΑΡΚΟΓΛΟΥ
ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΠΕΓΚΛΗ
Π. ΣΩΤΗΡΙΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ-ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
ΤΑΣΟΣ ΓΑΛΑΤΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ
ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΟΖΑΚΕΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΔΑΡΑΚΗΣ
ΤΑΣΟΣ ΔΕΝΕΓΡΗΣ
ΤΟΛΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
ΝΑΝΑ ΗΣΑΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
Επίμετρο:
ΑΝΕΣΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ
Χρονολογικός πίνακας ποιητών
Χρονολογικός πίνακας ποιητικών συλλογών
Ευρετήριο τίτλων και πρώτων στίχων
Ευρετήριο ποιητών
Πίνακας περιεχομένων