Δεν είστε συνδεδεμένος


Δημιουργία λογαριασμού
  • Από Εώς

Η άλλη όψη της ασθένειας

Ο δρόμος προς την επίγνωση



Περιγραφή

«[...] Τίθεται το ερώτημα, `τι είναι η αρρώστια;` Τι ακριβώς μας περιορίζει; Τι μας κάνει κακόκεφους, μίζερους και ανελεύθερους; Η αρρώστια έρχεται από έξω; από τα μικρόβια; Γιατί στην ασθένεια να ψάχνουμε πάντα κάτι έξω από τον άνθρωπο για να βρούμε αυτό που μας αρρωσταίνει; Γιατί η ασθένεια να εξαιρείται από τον καθολικό νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος που υφίσταται στο φυσικό επίπεδο;
[...] Η υγεία είναι μια κατάσταση δυναμικής ισορροπίας, ένα ποτάμι που ρέει αβίαστα. Σε αυτή την κατάσταση ο άνθρωπος είναι σε επαφή με την πραγματικότητα, σε επαφή με τις διάφορες καταστάσεις της ζωής, με τις σχέσεις του, με το περιβάλλον του εν γένει. Η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας είναι ταυτόσημη με την έννοια της υγείας, την κατάσταση πληρότητας και ευδαιμονίας».
Ο συγγραφέας του βιβλίου με τρόπο απλό, εύληπτο και εξαιρετικά άμεσο κάνει σαφές ότι η νόσος δεν είναι συμφορά αλλά ευλογία, γιατί είναι ο τρόπος με τον οποίο η φύση μας προσπαθεί να αποκαταστήσει την ισορροπία της, την οποία ο ασθενής διατάραξε από άγνοια, και να μας προφυλάξει από τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να έχει για την ψυχοσωματική μας υπόσταση η διατάραξη αυτής της ισορροπίας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]



Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ του πατρός Φιλόθεου Φάρου
ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
1. Ψυχοσωματική λειτουργία
2. Αρμονία
3. Δυσαρμονία
4. Υγεία και αρρώστια
5. Σωματικό επίπεδο
6. Οι μικροσκοπικοί οργανισμοί
7. Νοητικό επίπεδο
8. Γέννηση διαταραχής
9. Η αρρώστια
10. Ψυχικός κόσμος - Προβολή
11. Η θεραπεία
12. Περιστατικά
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ