Η "πολιτισμική" σεξουαλική ηθική και η σύγχρονη νευρικότητα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-553-008-2
Opportuna, Πάτρα, 7/2013
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γερμανική
€ 10.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 60 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Για πρώτη φορά στα ελληνικά η μετάφραση ενός κλασσικού κειμένου του Φρόυντ, του 1908, το οποίο τοποθετείται πλάι στα αναλόγου βαρύτητας κοινωνικά φροϋδικά κείμενα.
Περιγραφή

Ο πολιτισμός μας είναι δομημένος... στην καταπίεση των ενορμήσεων. Καθένας ξεχωριστά έχει εκχωρήσει ένα τμήμα της ιδιοκτησίας του, της εξουσιαστικής του τελειότητας, των επιθετικών και εκδικητικών τάσεων της προσωπικότητάς του· εξ αυτών των συνεισφορών προέκυψε η κοινή πολιτισμική ιδιοκτησία υλικών και πνευματικών αγαθών. Πέρα της βιοτικής ανάγκης, εκείνα τα οποία ώθησαν τα μεμονωμένα άτομα σε αυτήν την παραίτηση είναι ακριβώς τα συναγόμενα εκ του ερωτισμού οικογενειακά συναισθήματα...
Όποιος δυνάμει της άκαμπτης ιδιοσυστασίας του δεν δέχεται να συμπράξει σε αυτήν την ενορμητική καταπίεση βρίσκεται αντιμέτωπος με την κοινωνία ως `εγκληματίας`, ως `outlaw`, εάν η κοινωνική του θέση και οι εξαίσιες ικανότητές του δεν του επιτρέψουν να επιβληθεί εντός της ως σπουδαίος άνδρας, ως `ήρωας`.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Σίγκμουντ Φρόυντ
Η 'πολιτισμική' σεξουαλική ηθική και η σύγχρονη νευρικότητα


ΕΠΙΜΕΤΡΟ
Marie-Helene Brousse
Κλινική του κοινωνικού δεσμού. Ο Άλλος της ψυχοπαθολογίας της καθημερινής ζωής


Νίκου Παπαχριστόπουλου
Μετουσίωση και πολιτισμική απαίτηση

Περιγράφει την κατ’ εξοχήν συνθήκη διαμόρφωσης του νευρωτικού υποκειμένου, την καταπίεση των σεξουαλικών ενορμήσεων εξ αιτίας των απαιτήσεων της πολιτισμικής συνύπαρξης: καθένας έχει εκχωρήσει ένα τμήμα της ιδιοκτησίας του, της εξουσιαστικής του τελειότητας, των επιθετικών και εκδικητικών τάσεων της προσωπικότητάς του, και εκ της εκχώρησης αυτής προκύπτει η κοινή πολιτισμική ιδιοκτησία των υλικών και πνευματικών αγαθών. 

Επ’ αυτού, αναλύονται οι μηχανισμοί ενσωμάτωσης στην πολιτισμική αυτήν απαίτηση, η γένεση της νεύρωσης ως αδυναμία εσωτερίκευσης του κοινωνικού καταναγκασμού, καθώς και ο μηχανισμός της μετουσίωσης, ο κατ’ εξοχήν μηχανισμός ερμηνείας της τέχνης στην φροϋδική θεωρία.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:29:15