Ευρωπαϊκό δίκαιο συναλλαγών
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-562-048-6
Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, 11/2012
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 69.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
672 σελ.
Περιγραφή

Η παρούσα έκδοση με τίτλο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Συναλλαγών εστιάζει στην ανάπτυξη των βασικών ρυθμίσεων του πρωτογενούς και του παράγωγου δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες συνδέονται με την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς. Μέσα από την ανάλυση του θεσμικού ενδύματος της εσωτερικής αγοράς και των διατάξεων περί ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων αναδεικνύονται ανάγλυφα οι αρχές και τα χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, τα οποία προσδιορίζουν τελικά τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, αλλά και την αυτοτέλεια του γνωστικού αντικειμένου του ευρωπαϊκού δικαίου των συναλλαγών.
Ταυτόχρονα το βιβλίο `Ευρωπαϊκό Δίκαιο Συναλλαγών` πραγματεύεται αυτοτελώς ζητήματα αιχμής, όπως, για παράδειγμα, τις αστικές συνέπειες της παράβασης των κανόνων του ανταγωνισμού, τις συναφείς έννομες συνέπειες της παράβασης των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, ειδικές πτυχές της διαδικασίας ελέγχου των αντιανταγωνιστικών πρακτικών, τον γενικό κανονισμό απαλλαγής, κατά κατηγορίες, στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων, καθώς και το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς των ενισχύσεων για την παροχή υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος.
Ειδικότερα, το πρώτο μέρος του εγχειριδίου `Ευρωπαϊκό Δίκαιο Συναλλαγών` εστιάζει στην παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών των θεμελιωδών ελευθεριών της κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, της εγκατάστασης, της παροχής υπηρεσιών και της κίνησης των κεφαλαίων, οι οποίες (ελευθερίες) αποτελούν και τα κύρια συστατικά στοιχεία της εσωτερικής αγοράς.
Περαιτέρω, στο δεύτερο μέρος του βιβλίου `Ευρωπαϊκό Δίκαιο Συναλλαγών` αναλύεται όλο το νομικό πλαίσιο προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο αντικείμενο προστασίας και το πεδίο εφαρμογής των άρθρων 101 και 102 της ΣΛΕΕ, στον τρόπο εφαρμογής των κανόνων του ανταγωνισμού στις κάθετες και τις οριζόντιες συμπράξεις και στις συμφωνίες μεταφοράς τεχνολογίας, στον τομέα των τραπεζών και των ασφαλίσεων. Σημαντικό τμήμα της ανάλυσης καταλαμβάνει ο έλεγχος των συγκεντρώσεων των επιχειρήσεων, οι κρατικές επιχειρηματικές παρεμβάσεις και φυσικά οι κρατικές ενισχύσεις.
Τέλος, το τρίτο μέρος του βιβλίου εισάγει τον αναγνώστη σε μια επίσης ουσιώδη πτυχή της εσωτερικής αγοράς, αυτή της απελευθέρωσης και της ρύθμισης των αγορών. Η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς συνδέεται άμεσα και με το `άνοιγμα` κλειστών αγορών και την εναρμόνιση των όρων άσκησης των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο τομέας των μεταφορών, η κατάργηση παραδοσιακά μονοπωλιακών τομέων της οικονομίας στoυς οποίους το κράτος επεφύλασσε ένα ειδικό προστατευτικό καθεστώς καθώς και το `άνοιγμα` των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, των αποκαλούμενων κλειστών επαγγελμάτων.
Στο τέλος του βιβλίου `Ευρωπαϊκό Δίκαιο Συναλλαγών` ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει σε παραρτήματα σχετικής νομοθεσίας.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2022-04-19 16:27:53