Ετερότητα και εκπαίδευση
Ο φιλόλογος και οι παιδαγωγικές προκλήσεις της πολυπολιτισμικότητας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-02-2199-2
Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 6/2008
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 18.02 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 457 γρ., 334 σελ.
Περιγραφή

Τα κείμενα αποδίδουν εισηγήσεις που έγιναν σε διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων - ΟΕΛΜΕΚ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λευκωσία, 17-18 Μαρτίου 2006.

Τις τελευταίες δεκαετίες αρκετές νέες ομάδες και κινήματα έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στο χώρο των κοινωνικών και πολιτικών διεκδικήσεων. Στο μακρύ κατάλογο των ανόμοιων αυτών ομάδων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παλαιότερες και νεότερες γενεές μεταναστών, θρησκευτικές, εθνοτικές και πολιτισμικές ομάδες, καθώς και γηγενείς μειονότητες. Υπάρχουν, επίσης, ομάδες με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ευαισθησίες σε συγκεκριμένα κοινωνικά, δημογραφικά, εθνικά και άλλα θέματα. Η αποδοχή των ομάδων αυτών από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, μερικές φορές προσκρούει σε στερεότυπα και αντιλήψεις παλαιοτέρων εποχών, που βλέπουν με επιφυλάξεις ομάδες και τρόπους ζωής που επιτείνουν την ετερότητα. Οι προκλήσεις της διαφορετικότητας προς την κοινωνική συνοχή και τα επικρατούντα συστήματα αξιών μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν κοινωνικές αναταράξεις αν δεν αντιμετωπισθούν συναινετικά με δημιουργικό διάλογο, ανοικτό πνεύμα, διαπαιδαγώγηση και συμμετοχικές δημοκρατικές διαδικασίες. Σκοπός του παρόντος βιβλίου, που περιλαμβάνει κεφάλαια από ειδικούς με γνώση και άποψη, είναι να εμπλουτίσει το δημόσιο επιστημονικό διάλογο γύρω από τις παιδαγωγικές προκλήσεις της πολυπολιτισμικότητας και της ετερότητας.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ
2. Η ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΩΣ ΠΕΔΙΟ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ: ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΟΜΗΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ
3. ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ»: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ
4. Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ «ΑΛΛΟΥ» ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
5. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
6. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΠΟΛΥΠΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ
7. Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ
8. ΣΧΟΛΕΙΟ, ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ/ΤΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ
9. ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΟΥΣ: ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ «ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»
10. Η ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ «ΑΛΛΟΥ»
11. ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
12. ΟΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ Κ. ΜΟΝΤΗ ΩΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΣΤΑ ΠΙΚΡΟΛΕΜΟΝΑ ΤΟΥ L. DURRELL ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Ρ. ΡΟΥΦΟΥ
13. ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΑΡΚΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00