Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών: Χρονικό 1939-2007
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-7265-82-1
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 21.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
23 x 30 εκ., 1,025 γρ., 181 σελ.
Περιγραφή

Ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης αποτίει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών με την ανά χείρας έκδοση του Χρονικού της.
Επί εβδομήντα συνεχή χρόνια, διασχίζοντας όρθια και δημιουργική δίσεκτες εποχές, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών υπερασπίζεται αποφασιστικά και αναδεικνύει αποτελεσματικά τη Μακεδονία μας με αμάχητη επιστημονική εγκυρότητα και με ασίγαστη παραγωγικότητα σε όλα τα κρίσιμα επίπεδα του τρισχιλιετούς μακεδονικού βίου: ιστορία, αρχαιολογία, γλωσσολογία, πολιτισμό, διασπορά κ.ά.
Το εθνικό και πνευματικό έργο της είναι τεράστιο, πρωτογενές και ανιδιοτελές. Το ανεγνώρισαν, το στήριξαν και το τίμησαν όλοι ανεξαιρέτως οι ιστορικοί ηγέτες της Ελλάδος. Σ` αυτό το πλούσιο έργο αγκυροβολεί ο Μακεδονικός Ελληνισμός κι αυτό τον οδηγεί.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αισθάνεται υπερήφανος επειδή η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών:
- Αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο και μαρτυρία της Ιστορίας της Θεσσαλονίκης
- Ιδρύθηκε το 1939 και αρχικά στεγάσθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του
- Πρώτος Πρόεδρός της εξελέγη ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Μερκουρίου
- Επιφανείς Θεσσαλονικείς είναι αποκλειστικά εταίροι της
- Το επιβλητικό κτιριακό συγκρότημά της έναντι του Λευκού Πύργου σφράγισε καλαίσθητα την αρχιτεκτονική του ιστορικού κέντρου της πόλης
- Απετέλεσε την πρώτη προϋπόθεση για την ίδρυση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στο οποίο επί μισόν αιώνα προσφέρει μεγαλοπρεπή στέγη
- Στεγάζει τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης
- Παρέχει τη σημαντικότερη εστία στα "Δημήτρια"
- Φιλοξενεί το Ανοικτό Πανεπιστήμιου του Δήμου
- Μελέτησε και ανέδειξε πολλά σεπτά μνημεία της Θεσσαλονίκης
- Συγκρότησε το 2003 Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα την υποδομή, την ανάπτυξη και την προοπτική της σύγχρονης Θεσσαλονίκης
- Σε πρωτοβουλία της οφείλονται εμβληματικοί ανδριάντες και προτομές της πόλης
- Τέλος, κυκλοφορεί σύντομα πανελλαδικά το μνημειώδες λεύκωμά της "Θεσσαλονίκη:
Χρονικά 1430 - 1930" όπου αποθησαυρίζονται για πρώτη φορά οι σημαντικότερες μαρτυρίες, χαλκογραφίες και φωτογραφίες πέντε αιώνων

Το ανά χείρας χρονικό αποτελεί αναπόσπαστο και πολύτιμο τμήμα της Ιστορίας της Θεσσαλονίκης όπως θα διαπιστώσει αμέσως ο αναγνώστης.
Ιστορικές προσωπικότητες και ζωντανοί θρύλοι της Ελλάδος περιλαμβάνονται στις σελίδες του, σε μοναδικές φωτογραφίες, με πολύτιμες αλλά άγνωστες σε πολλούς πληροφορίες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ξεφυλλίζοντάς το βλέπεις να κτίζεται η Θεσσαλονίκη, να αναδύεται από τη λήθη ο Μακεδονικός Αγώνας, να επανέρχεται στην Ιστορία η Μακεδονία, να ανέρχονται στον θρόνο τους οι μέγιστο ι Μακεδόνες Βασιλείς, να λάμπει ο χρυσός των Μακεδόνων, να ευλογεί η άχραντη βυζαντινή κληρονομιά μας, να φωτίζεται η λησμονημένη κατακαημένη Άνω Μακεδονία μας, να γεωργεί η ελληνική Παιδεία, να ανοίγονται νέοι δρόμοι και πάνώ από όλα να επιφέρεται ακίβδηλο το μέγα πνεύμα.
Τέλος, αυτό το Χρονικό φανερώνει πώς η ανύστακτη φιλοπατρία, η ακράδαντη πίστη, η απόλυτη ανιδιοτέλεια και ο ακάματος μόχθος αυτών των πρωτοπόρων Μακεδόνων εταίρων δημιούργησε εκ του μηδενός ένα θαύμα. Τους αρμόζει ο δημόσιος έπαινος και ο σεβασμός.

Βασίλης Παπαγεωργόπουλος
Δήμαρχος Θεσσαλονίκης


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-11-23 15:30:43