Εργαζόμενοι στην Ελλάδα και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-02-1037-8
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 14.84 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 605 γρ., 315 σελ.
Περιγραφή

Σε μία περίοδο αδιάκοπων μεταβολών, η μελέτη θεμάτων που συνδέονται με τις διεθνείς και ειδικότερα τις ευρωπαϊκές εξελίξεις έχει καταλήξει σε συναρπαστικό μεν γύμνασμα αλλά και σε "αδύνατη" να εκπληρωθεί αποστολή, αφού την ώρα που αποτυπώνει κανείς τους στοχασμούς του η πραγματικότητα που τους γέννησε έχει συχνά μεταβληθεί.

Η ελληνική οικονομία διανύει άλλη μία περίοδο κρίσης, με έντονες κοινωνικές επιπτώσεις. Η κρίση δεν ανατρέπεται από την ένταξη της χώρας στην Ενιαία Αγορά η στη νεογέννητη Ευρωπαϊκή Ένωση. Η άσκηση κοινοτικών πιέσεων για διαμόρφωση των δημόσιων οικονομικών και ακόμα περισσότερο οι προϋποθέσεις ένταξης στην ΟΝΕ δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη δυναμική της κρίσης. Έτσι δεν επιβεβαιώνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα έχει διορθωτικές επιπτώσεις στη θέση των εργαζομένων στη χώρα μας.

Είναι όμως απαραίτητη η συστηματική και πολυεπίπεδη ανάλυση της θέσης των εργαζομένων στην Ελλάδα, στην προοπτική της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σε τρόπο που όλοι οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν τι τους προσφέρει -και τι τους ζητά- η κοινοτική πραγματικότητα.

Η μελετητική ομάδα του ΕΚΕΜΕ, συνθέτοντας αυτό το βιβλίο, προσπάθησε να παρακολουθήσει τις εξελίξεις που αφορούν τη μισθωτή εργασία στην Κοινότητα, ρίχνοντας περισσότερο βάρος στην κοινοτική νομοθετική πολιτική, όπου τα περιθώρια εθνικής παρέμβασης είναι μεγαλύτερα, παρά στην περιγραφή υιοθετημένων -και σε μεγάλο βαθμό γνωστών- ρυθμίσεων.

Το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών (ΕΚΕΜΕ) ιδρύθηκε το 1980 από μια ομάδα πανεπιστημιακών και νομικών της πράξης με τη μορφή μη κερδοσκοπικής αστικής εταιρίας και λειτουργεί από τότε χωρίς οποιαδήποτε πολιτική ή κρατική εξάρτηση. Έχει υλοποιήσει διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα -αξιοποιώντας συνεργάτες από ευρύ φάσμα επιστημονικών ειδικοτήτων (οικονομία, δίκαιο, πολιτική επιστήμη, κοινωνιολογία, διεθνείς σχέσεις)- με στόχο προτάσεις πολιτικής σε επίκαιρα θέματα που έχουν επίκεντρο την Ευρώπη. Συνεργάζεται στην έκδοση της Επιθεώρησης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00