Εισαγωγή στην ειδική παιδαγωγική: Σχολικός και επαγγελματικός προσανατολισμός ατόμων με αναπηρία
Από τη θεωρία στην πράξη: Προϋποθέσεις, προβλήματα, εφαρμογές εκπαιδευτικής και επαγγελματικής ένταξης και ενσωμάτωσης
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-8028-20-3
Ιδιωτική Έκδοση, Αθήνα, 2004
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 14.80 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 587 γρ., 347 σελ.
τ. 3 από 4
Σύντομη περιγραφή
Κεντρική Διάθεση : Αποστολική Διακονία τής Εκκλησίας τής Ελλάδος
Πρωτομαγιάς 3, Κρυονέρι Αττικής , Τ.Κ. 145 68, Τηλ 210-8161.544., Fax 210-8161 557, e-mail sellsbooks@apostoliki -diakonia.gr,
Πληροφορίες: Λογιστήριο, Ιασίου 1, Τ.Κ. 11521, Αθήνα. τηλ. 210-7272.336 .
Περιγραφή

Το τετράτομο έργο "Εισαγωγή στην ειδική παιδαγωγική" αποτελεί συμβολή στην προσπάθεια προσέγγισης και αντιμετώπισης του προβλήματος της ένταξης και ενσωμάτωσης των Ατόμων με Αναπηρία (Προσώπων με Αναπηρία κατά τον συγγραφέα) στο κοινωνικό γίγνεσθαι, με βελτίωση των σχετικών όρων και προϋποθέσεων και κατά συνέπεια και της ποιότητας ζωής τους. Προς τον σκοπό αυτό περιγράφονται σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις και εφαρμοσμένες πρακτικές για τη σχολική, επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωσή τους.

Απευθύνεται στους σπουδαστές, που παρακολουθούν σχετικά μαθήματα, αλλά και στα ίδια τα πρόσωπα με αναπηρία και το περιβάλλον τους και, γενικά, προς όλους όσοι ασχολούνται αμέσως ή εμμέσως, προπαρασκευαστικά ή παράλληλα με τα ζητήματα που προαναφέραμε (εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, θεραπευτές του λόγου, σχολικοί νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, επαγγελματικοί σύμβουλοι κ.ά.).

Τα θέματα που περιλαμβάνονται στον παρόντα Γ΄ τόμο διαρθρώνονται σε τέσσερεις ενότητες: Στην πρώτη ενότητα: Περιλαμβάνεται το εισαγωγικό κεφάλαιο στο οποίο διατυπώνεται το βασικό ερώτημα που αποτελεί και την αιτία συγγραφής του βιβλίου. Τίθεται η προβληματική της αναζήτησης και διαμόρφωσης της σχετικής απάντησης. Περιγράφονται επιγραμματικά τα χαρακτηριστικά και οι κατηγορίες των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Α.) και, τέλος, αναφέρονται εννοιολογικοί προσδιορισμοί διαφόρων όρων. Στη δεύτερη περιλαμβάνονται: Η φιλοσοφία, η έννοια, ο σκοπός και η θεματική του Σχολικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Σ.Ε.Π.) των Α.Μ.Α. Τα προβλήματα και οι προϋποθέσεις του Σ.Ε.Π. Α.Μ.Α. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη των Α.Μ.Α. Η αναγκαιότητα και οι προϋποθέσεις επαγγελματικής ένταξης καθώς και οι εναλλακτικές μορφές απασχόλησης. Η έννοια και τα μέσα αξιολόγησης. Τα χαρακτηριστικά του Σ.Ε.Π. Α.Μ.Α. στην Ελλάδα, κυρίως σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού. Τα ειδικευμένα κέντρα διάγνωσης και σχολικού και επαγγελματικού προσανατολισμού. Η έννοια της ανάπτυξης τω κοινωνικών δεξιοτήτων. Στην τρίτη περιλαμβάνονται: Εισαγωγικό κεφάλαιο για την ανάγκη γνώσης των εφαρμογών Σ.Ε.Π. Α.Μ.Α. Παραδείγματα "γέφυρας" μετάβασης από το σχολείο στην επαγγελματική κατάρτιση, πρότυπης διαδικασίας επαγγελματικής ένταξης προσώπων με σωματικές αναπηρίες, επαγγελματικού προσανατολισμού νέων που βρίσκονται εκτός σχολικού συστήματος, ειδικού κέντρου πληροφόρησης και προσανατολισμού, η λειτουργία του οποίου επιβεβαιώνει την ανάγκη ύπαρξης Σ.Ε.Π. Α.Μ.Α. Νεωτεριστική μέθοδος αξιολόγησης της εργασιακής ικανότητας. Παράδειγμα επαγγελματικής και κοινωνικής ένταξης μέσω ενός ειδικού κέντρου αξιολόγησης, προσανατολισμού και κατάρτισης και, τέλος, πρακτικές σχολικού προσανατολισμού και ένταξης σε κανονικές τάξεις προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην τέταρτη περιλαμβάνονται: συνοπτικός οδηγός όλων των φορέων που ασχολούνται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αποκλειστικά ή παράλληλα, με θέματα που αναφέρονται στα Α.Μ.Α. (πρόνοια, ασφάλιση, επιδότηση, αποκατάσταση, εκπαίδευση, περίθαλψη, τοποθέτηση σε θέση εργασίας όπως επίσης και κατάλογος των οργανώσεων των Α.Μ.Α.). Τέλος, στη βιβλιογραφία περιλαμβάνονται, τόσο οι πηγές οι οποίες αναγράφονται στις υποσημειώσεις όσο και ενδεικτική βιβλιογραφία.

Αναλυτικό πίνακα περιεχομένων βλ. στο http://www.disabled.gr (μενού: βιβλία)


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-09-03 13:20:34