Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση - τεύχος 1
Αφιέρωμα:Διεθνής καπιταλιστική οικονομική κρίση
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-451-106-8
Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα, 9/2010
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 5.05 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 173 γρ., 120 σελ.
Περιγραφή

Η έκδοση του πρώτου τεύχους της `Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης` εκφράζει την αναγκαιότητα συνεργασίας ανάμεσα σε θεωρητικά και πολιτικά περιοδικά Κομμουνιστικών Κομμάτων που έχουν κοινές θέσεις για μια σειρά θεμελιώδη θεωρητικά και ιδεολογικά ζητήματα. Αυτή η αναγκαιότητα που ωρίμασε αξιολογώντας την περίοδο υποχώρησης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος το διάστημα που ακολούθησε με την νίκη της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ και τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και από τα ζητήματα που θέτει εμπρός στο κομμουνιστικό κίνημα η ανάπτυξη της σύγχρονης ταξικής πάλης. Τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί στην συνεργασία και το συντονισμό των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων το προηγούμενο διάστημα ήταν σημαντικά και αναγκαία. Θεωρούμε ουσιαστικές καταχτήσεις τις οποίες στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε. Έχει καταχτηθεί ένα επίπεδο συζήτησης, ανταλλαγής πληροφόρησης και συντονισμού, κοινής στάσης και δράσης σε ορισμένα ζητήματα. (. . .)


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Σημείωμα της Συντακτικής Επιτροπής
Η κρίση του συστήματος των Jo Cottenier και Henri Houben («Ετούντ Μαρξίστ», Κόμμα Εργασίας Βελγίου)
Η διεθνής οικονομική κρίση, η θέση της Ελλάδας και οι θέσεις του ΚΚΕ της Ελένης Μπέλλου («Κομμουνιστική Επιθεώρηση», Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας)
Η κρίση του καπιταλισμού και η επαναστατική προοπτική στην Ουγγαρία του Δρ. Gyula Thurmer («Σταμπάντσαγκ», Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα)
Στα συντρίμμια του εθνικοφιλελευθερισμού, η Λετονία σε συνθήκες παγκόσμιας συστημικής κρίσης του Victor Matushenok («Σοσιαλίστι Λάτβια», Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας)
Οι ιμπεριαλιστικές συμφωνίες οξύνουν το κόστος της κρίσης στο Μεξικό του Marco Vinicio Davila Juarez («Ελ Κομουνίστα», Κόμμα Κομμουνιστών, Μεξικό)
Θέσεις του ΚΕΚΡ: Οι σύγχρονες ιδιαιτερότητες της κρίσης του καπιταλισμού και οι ιδιομορφίες τους στη Ρωσία του Β.Α. Τιούλκιν και Μ.Β. Ποπόφ («Σοβέτσκι Σαγιούζ», Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας)
Το Κομμουνιστικό Κόμμα μπροστά στην καπιταλιστική κρίση Εκτελεστική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας («Προπουέστα Κομουνίστα», Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας)
Οι πολιτικοί μετασχηματισμοί της Τουρκίας και η παγκόσμια οικονομική κρίση του Alper Birdal («Γκελενέκ», Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας)

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2016-01-28 13:16:46