Διδακτική της γεωλογίας και των περιβαλλοντικών επιστημών
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-8028-48-7
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 30.43 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 489 γρ., 190 σελ.
Περιγραφή

Η Γεωλογία, όπως και κάθε επιστήμη, έχει τους δικούς της στόχους και τα δικά της μεθοδολογικά εργαλεία, τα οποία ωστόσο, διευρύνονται σήμερα, μέσω της διεπιστημονικής προσέγγισης που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ανάμεσα στις σύγχρονες τάσεις της έρευνας και της διδασκαλίας σε διεθνές επίπεδο.

Η ιδέα της συγγραφής του βιβλίου "Διδακτική της γεωλογίας και των περιβαλλοντικών επιστημών" προήλθε από το ενδιαφέρον μας να γίνει κατανοητό στο ευρύ κοινό ότι η Γεωλογία είναι μια συναρπαστική επιστήμη η οποία έχει άμεση σχέση με το περιβάλλον και την καθημερινή μας ζωή.

Στοιχείο-κλειδί για την υλοποίηση αυτής της ιδέας αποτελεί η "διδασκαλία" της Γεωλογίας. Μπορεί η επιστήμη της Γεωλογίας να προοδεύει και να συνεισφέρει στην κοινωνία σε κάθε πρόβλημα και έργο που είναι συνδεδεμένο με το έδαφος και το υπέδαφος καθώς και γενικά με το περιβάλλον, αλλά αυτό δεν είναι κατανοητό στον ίδιο βαθμό από τους πολίτες.

Στο σημείο αυτό η συμβολή της διδασκαλίας της Γεωλογίας στο σχολείο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Επιλέγοντας τις κατάλληλες διδακτικές μεθόδους και οργανώνοντας τη διδασκαλία οι μαθητές και οι μαθήτριες -αυριανοί πολίτες - θα αντιληφθούν τόσο την ομορφιά και το μεγαλείο της επιστήμης της Γεωλογίας, όσο και την πρακτική σημασία της. Η διδασκαλία της Γεωλογίας δεν πρέπει να γίνεται μόνο μέσα στην τάξη και το εργαστήριο αλλά κυρίως στο πεδίο ώστε να είναι ευχάριστη, δημιουργική και αποτελεσματική.

Η παραδοσιακή αγάπη του γεωλόγου προς τη φύση και την ύπαιθρο είναι φυσικό επακόλουθο, αφού τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα κινούνται και αφορούν το φυσικό περιβάλλον. Η επιθυμία να εξετάσει απολιθώματα και πετρώματα στην ύπαιθρο, να παρατηρήσει επιτόπου διάφορα αποτελέσματα γεωλογικών διεργασιών παραμένει σημαντικό τμήμα στη διδασκαλία της Γεωλογίας.

Πιστεύουμε το βιβλίο αυτό να φανεί χρήσιμο τόσο σε φοιτητές όσο και σε εκπαιδευτικούς, που ενδιαφέρονται να "διδάξουν" τη Γεωλογία και να δείξουν ότι μόνο γνωρίζοντας τη Γη μας, θα την αγαπήσουμε και θα φροντίσουμε για την προστασία της και γενικότερα για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
1. ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
2. ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
3. ΟΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
4. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
5. Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
6. ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
7. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ
8. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
9. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
10. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00