Ασφαλιστικά μέτρα νομής και κατοχής
Ερμηνευτική - νομολογιακή προσέγγιση, οδηγίες για την σύνταξη δικογράφων και σχέδια δικαστικών αποφάσεων
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-88662-1-8
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 43.79 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
17 x 25 εκ., 800 γρ., 318 σελ.
Περιγραφή

Τα ασφαλιστικά μέτρα νομής και κατοχής είναι ίσως η πιο συχνά εμφανιζόμενη μορφή ασφαλιστικών μέτρων. Η ταχύτητα έκδοσης απόφασης και η ευχέρεια στην εκτέλεση τα καθιστούν ένα από τα σπουδαιότερα ένδικα βοηθήματα. Δεν είναι υπερβο­λή να ειπωθεί ότι τα ασφαλιστικά μέτρα νομής ουσιαστικά επιλύουν την ένδικη διαφορά, μολονότι ο σκοπός τους δεν είναι αυτός, καθόσον και τα Δικαστήρια δέχονται εύκολα τη συνδρομή ε­πείγουσας περιπτώσεως. Η επίλυση μάλιστα της διαφοράς με τα ασφαλιστικά μέτρα, καθιστά συνήθως άνευ αντικειμένου την άσκηση αγωγής νομής ή κατοχής.
Ο νομοθέτης γνωρίζοντας εξάλλου τη σπουδαιότητα των ασφαλιστικών μέτρων νομής και κατοχής, θέλησε να κατοχυρώσει την ορθότητα των εκδιδομένων (έστω και κατά πιθανολόγηση) αποφάσεων με τη δυνατότητα ασκήσεως εφέσεως, κατ` εξαίρεση από τον κανόνα που ισχύει στα ασφαλιστικά μέτρα περί του μη επιτρεπτού της άσκησης ενδίκων μέσων.
Η συγγραφή που έχει στα χέρια του ο αναγνώστης, προσπαθεί ουσιαστικά να συγκεντρώσει το θεωρητικό και νομολογιακό υλικό που αφορά αφενός την έννοια της νομής, την προσβολή της και την δικαστική της προστασία και αφετέρου την δίκη των ασφαλιστικών μέτρων, την δικαστική απόφαση καθώς και ζητήματα ενδίκων μέσων και εκτέλεσης.
Επίσης, το έργο αυτό διαπραγματεύεται και την προσωρινή προστασία των ακινήτων επί των οποίων εγείρει δικαιώματα το Δημόσιο. Έτσι, γίνεται εκτενής ανάλυση για το ζήτημα της προσωρινής ρύθμισης της διακατοχής από τον Εισαγγελέα, καθώς και αναφορά στα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και αποζημίωσης λόγω αυθαίρετης χρήσης δημοσίου κτήματος, όπως και στα σχετικά ένδικα βοηθήματα (αιτήσεις προσωρινής ρύθμισης διακατοχής και ανακοπές).
Το βιβλίο αυτό, εκτός από την λεπτομερή συγκέντρωση θεωρητικού και νομολογιακού υλικού, περιλαμβάνει και οδηγίες για τη σύνταξη των σχετικών δικογράφων, όπως και ολοκληρωμένα σχέδια δικαστικών αποφάσεων, ώστε να αποτελεί έναν χρήσιμο και πλήρη οδηγό για δικηγόρους αλλά και τους εισαγγελείς και δικαστές.
Ελπίζω ότι και αυτή μου η συγγραφή θα γίνει αποδεκτή από τους συναδέλφους νομικούς και θα αποτελέσει ένα χρήσιμο βοήθημα για όλους όσους ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

(από τον πρόλογο του βιβλίου)


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00