ΑΟΖ: Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη
Από τη στρατηγική κίνηση στην οικονομική λύση
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-03-5429-4
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 13.78 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 310 γρ., 198 σελ.
Περιγραφή

`Τ` ανώτερα μαθηματικά μου τα έκανα στο Σχολείο της θάλασσας`, ομολογεί ο Οδυσσέας Ελύτης στον Μικρό Ναυτίλο. Ποια η σχέση όμως του αποφθέγματος ενός σπουδαίου ποιητή, που ύμνησε την αξία της θάλασσας, με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη:
Επιδιώκοντας να κάνουμε `ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά`, θα διαπιστώσουμε πως υπάρχουν τρεις λέξεις `συνδετικά κλειδιά`: Μαθηματικά, Σχολείο, Θάλασσα. Τρεις λέξεις που τέμνουν οριζόντια τα κείμενα του βιβλίου, καθώς οι συγγραφείς ξετυλίγουν με όρους θεωρίας και πράξης το μίτο της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Μαθηματικά: Ο στρατηγικός σύμβουλος και μαθηματικός δρ Νίκος Λυγερός αποδεικνύει με `μαθηματική ακρίβεια` πως η ΑΟΖ δεν είναι ουτοπία. Δείχνει την αδιαμφισβήτητη προστιθέμενη αξία του Καστελόριζου στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.
Σχολείο: Ο καθηγητής Θεόδωρος Κ. Καρυώτης, ο `πατέρας` της ελληνικής ΑΟΖ, διδάσκει τις βασικές θέσεις που νομιμοποιούν, με όρους διεθνούς και εθιμικού δικαίου, την οριοθέτησή της.
Θάλασσα: Ο διευθυντής Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας -επί τρεις συνεχόμενες διαφορετικές κυβερνήσεις- Σόλων Κασσίνης περνάει από τη θεωρία στην πράξη, καταγράφοντας το παράδειγμα της Κύπρου στην οριοθέτηση της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ο `πατέρας` του πολιτικού ρεαλισμού, της κυρίαρχης σχολής σκέψης στις διεθνείς σχέσεις και τις στρατηγικές σπουδές, Θουκυδίδης, έχει τονίσει πως `η κυριαρχία στη θάλασσα είναι τεράστιο πλεονέκτημα`. Για μια χώρα σαν την Ελλάδα, που περιβάλλεται από θάλασσα, το στρατηγικό αυτό πλεονέκτημα παραμένει ακόμα `στα χαρτιά`.
Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία με μία μόνο κίνηση: η οριοθέτηση της ΑΟΖ θα διασφαλίσει την εθνική της κυριαρχία, θα παραγάγει πλούτο για τη χώρα, θα την οδηγήσει στην έξοδο από το λαβύρινθο της κρίσης.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ του Βασίλη Π. Κιχίλια
Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΟΖ του Νίκου Λυγερού
ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΟΖ του Θεόδωρου Κ. Καρυώτη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ του Σόλωνα Κασσίνη
ΧΑΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΟΖ του Νίκου Λυγερού
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-01-29 15:30:38