ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-527-669-0
Αρμός, Αθήνα, 2011
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Απροσδιόριστο δέσιμο
14 x 21 εκ., 128 σελ.
Περιγραφή

Τα κείμενα του τόμου αυτού δεν είναι πολιτικά, σκοπός και στόχος τους είναι να προβληματίσουν, σε περιόδους δύσκολες σαν κι αυτή που περνά η χώρα μας. Το στίγμα τους είναι ιδεολογικό.
Το πρώτο μέρος του βιβλίου `Κοινωνία και Πολιτική` αναφέρεται σε καίρια προβλήματα του καιρού μας και εξετάζει το φαινόμενο της αναρχίας, της Δημοκρατίας και του δη-μοκρατικού σοσιαλισμού, αλλά και το πρόβλημα της Ευρώπης και της προοπτικής της. Έχει ιδεολογία η Ευρώπη ή προχωρεί χωρίς στόχο και προοπτική; Προσπαθώ ακόμα να προσεγγίσω το ηθικό πρόβλημα της δυνάμεως όπως εκφράζεται από τις μεγάλες Δυνάμεις και θέτω το ερώτημα μιας πολιτικής ηθικής.
Στο δεύτερο μέρος με τίτλο `Πολιτισμός και Τεχνολογία` διαλέγομαι με τη σύγχρονη τεχνολογία, τον γιγαντισμό της και τις επιπτώσεις της στον άνθρωπο. Με τον πολιτισμό και τη σημασία του για την απελευθέρωση του ανθρώπου και τη σχέση ιστορίας και πολιτισμού καταγίνομαι με το επόμενο μελέτημά μου. Στο τελευταίο κείμενο του δεύτερου μέρους με τίτλο `Ο Λόγος και ο Άνθρωπος` υπογραμμίζω τη σημασία του Λόγου ως παιδείας, ως μαθήσεως και συνεχούς στόχου και τον ρόλο του στη `μοίρα` του ανθρώπου.
Το τρίτο μέρος `Θεωρία και Ιδεολογία` χωρίζεται σε πέντε μέρη: Το πρώτο προσπαθεί να ερμηνεύσει τη σχέση Ερμηνείας και Διαλεκτικής και το δεύτερο της Διαλεκτικής με την Ιδεολογία, θέματα που απαιτούν σοβαρό έλεγχο των πραγμάτων και των εννοιών, γιατί αναφέρονται σε προβλήματα θεωρίας. Το τρίτο κείμενο διαλέγεται με την Πράξη ως το επιστέγασμα της βούλησης και της ελευθερίας και τη σχέση της με την ιδεολογία, ως οδηγό και προοπτική.
`Δογματισμός και Ιστορία` είναι ο τίτλος του τέταρτου κειμένου και τίθεται με τρόπο άμεσο το ερώτημα για τον δογματισμό στην προσπάθεια ερμηνείας της ιστορίας. Ένα καίριο και πάντα σύγχρονο πρόβλημα στην πορεία των ιδεολογιών.
Στο τελευταίο κείμενο `Λογική και Πράξη` οι θεωρητικές και φιλοσοφικές αναφορές είναι περισσότερες και προσπαθούν να αναδείξουν τις προϋποθέσεις κατανόησης της `λογικής` της πράξης μέσω της ιστορίας της σκέψης και της αυτοσυνειδησίας του Λόγου. Το βιβλίο αποτελεί μια κατάθεση εμπειριών, σκέψεων, θεωρητικών και πρακτικών συνθέσεων. Εγγίζει προβλήματα διαχρονικά και καθημερινά, κάποτε εφήμερα, και θέλει να βοηθήσει τον σκεπτόμενο αναγνώστη για την πορεία του πολιτισμού μας και το μέλλον της κοινωνίας μας και του ανθρώπου. Μια ειλικρινής κατάθεση βιωμάτων που θα ήθελα να τα συζητήσω με τους αναγνώστες μου.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναρχία και ανθρωπισμός
Ουτοπία ή Σοσιαλισμός
Ηθική της Δυνάμεως
Ευρώπη χωρίς Ιδεολογία;
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Η Τεχνική και ο Άνθρωπος
Πολιτισμός και Απελευθέρωση
Ιστορία και Πολιτισμός
Ο Λόγος και ο Άνθρωπος
ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Ερμηνεία και Διαλεκτική
Διαλεκτική και Ιδεολογία
Πράξη και Ιδεολογία
Δογματισμός και Ιστορία
Λογική της Πράξης

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2019-04-23 11:32:25