Αθήναι
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-99045-0-6
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Σκληρόδετο
30 x 24 εκ., 1,350 γρ., 276 σελ.
Περιγραφή

Με τον επαναπατρισμό της εξαιρετικής αυτής σειράς των άγνωστων, εν πολλοίς, φωτογραφικών τεκμηρίων για την ελληνική πρωτεύουσα του 19ου αιώνα, ξεκινούμε ένα ωραίο ταξίδι στην ιστορία των Αθηνών. Διαθέτοντας ως όχημα το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων και με την αρωγή φορέων και ομάδας νέων επιστημόνων, παραδίδουμε στη δημοσιότητα το πρώτο εκδοτικό εγχείρημα. Ανοίγουμε μια νέα σελίδα στις ιστορικές έρευνες και ευελπιστούμε ότι θα προσελκύσουμε τους συμπολίτες μας, αλλά και τους ερευνητές που ενδιαφέρονται για την πόλη.

Το Λεύκωμα αυτό, το οποίο έχει ήδη τη δική του ιστορία, άμεσα συνδεδεμένη με τον Δήμο Αθηναίων, μας δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε 120 χρόνια πίσω, να περπατήσουμε στους δρόμους της πόλης, να δούμε τις περισπούδαστες αρχαιότητες, τα σημαντικά μνημεία και κτίρια της και να διακρίνουμε τους μηχανισμούς διαμόρφωσης της νεοκλασικής πρωτεύουσας. Κάθε φωτογραφία, πέραν του αυτονόητου εικαστικού ενδιαφέροντος, μας επιτρέπει να "ξαναδιαβάσουμε" την Αθήνα.

Εξάλλου, οι αξίες που συνοδεύουν τις ιστορικές μνήμες αποτελούν ιερές παρακαταθήκες και το σημαντικότερο κεφάλαιο των Αθηνών. Πέρα από το αρχαίο κλέος, η ιστορική καταγραφή της πορείας που ακολούθησε η μικρή κωμόπολη της Τουρκοκρατίας για να φτάσει στις ημέρες μας, είναι υποχρέωση, αφού συμβάλλει στην ανάγλυφη απόδοση της σύγχρονης πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας μας. Ακόμη περισσότερο, όμως, συντελεί στην προσπάθεια να αγαπήσουμε περισσότερο την πόλη μας.

Νικήτας Κακλαμάνης, δήμαρχος Αθηναίων


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2020-12-03 11:07:51