Keynes: Επιστροφή στη διδασκαλία του
Keynes : The Return of the Master (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-218-713-5
Κριτική, Αθήνα, 3/2012
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 19.91 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 573 γρ., 328 σελ.
Περιγραφή

Στις μέρες μας βιώνουμε μία από τις σφοδρότερες διεθνείς οικονομικές κρίσεις των τελευταίων εκατό χρόνων. Μια κρίση που η κυρίαρχη οικονομική θεωρία δεν μπόρεσε να προβλέψει ούτε να ερμηνεύσει ικανοποιητικά. Κι όμως, σύμφωνα με τη θεωρία που διατύπωσε ο John Maynard Keynes, η ανάκαμψη είναι δυνατή.

Το βιβλίο "Keynes: Επιστροφή στη διδασκαλία του" έρχεται την κατάλληλη στιγμή, αποκαλύπτοντας την κοντόφθαλμη προσέγγιση της οικονομικής θεωρίας των τελευταίων δεκαετιών, που απέδιδε στην αγορά την ιδιότητα να βρίσκει αυτόματα λύσεις στα προβλήματα χωρίς την κρατική παρέμβαση. Σήμερα, έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι υπάρχει εγγενής τάση στο σύστημα να παράγει ανισορροπία.

Ο αναγνώστης θα βρει εδώ μια γλαφυρή παρουσίαση της οικονομικής σκέψης του Keynes και μια ερμηνεία των βαθύτερων αιτίων της σημερινής κρίσης ως αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης επέκτασης του χρηματοπιστωτικού τομέα τόσο στο εθνικό όσο και στο διεθνές επίπεδο.

"Η μεγαλύτερη συνεισφορά του Keynes ήταν ότι έσωσε τον καπιταλισμό από τους καπιταλιστές... Με τις ιδέες του, ο καπιταλισμός απέκτησε πιο ανθρώπινο πρόσωπο και η ελεύθερη οικονομία μεγαλύτερη σταθερότητα. Όμως, η θεωρία του ξεχάστηκε... και πλέον βλέπουμε τις συνέπειες. Η διδασκαλία του Keynes είναι απαραίτητη σήμερα για να σώσουμε ξανά τον καπιταλισμό από τους καπιταλιστές.
(Joseph Stiglitz, "London Review of Books")

Εισαγωγή του επιμελητή
Πρόλογος
Εισαγωγή
ΜΕΡΟΣ Ι
Η ΚΡΙΣΗ
1. Τι πήγε στραβά;
2. Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομικής σκέψης
ΜΕΡΟΣ ΙΙ
Η ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΥΝΣΙΑΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ
3. Η πολυδιάστατη ζωή του Keynes
4. Η οικονομική σκέψη του Keynes
5. Η κευνσιανή επανάσταση: επιτυχία ή αποτυχία;
ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ KEYNES
6. O Keynes και η ηθική του καπιταλισμού
7. Η πολιτική του Keynes
8. Ο Keynes σήμερα
Βιβλιογραφία

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:28:39