Forum Experimental
Thessaloniki International Film Festival
Πειραματικό φόρουμ
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Εξαντλημένο
1η έκδ.
Γλώσσα: Αγγλικά || Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 28 εκ., 141 γρ., 32 σελ.
Περιγραφή

Η παρουσίαση φέτος στην 49η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του πιλοτικού προγράμματος "Πειραματικό Φόρουμ" απορρέει από τη φιλοσοφία που διέπει όλες τις επιλογές του Φεστιβάλ για την ανάδειξη του νέου, του καινοτόμου, του πραγματικά δημιουργικού.

Το "Πειραματικό Φόρουμ" ασχολείται με ένα είδος δημιουργίας πιο προσωπικής -τόσο κατασκευαστικά όσο και αφηγηματικά- από αυτό που ονομάζουμε "σινεμά". Ασχολείται, ωστόσο, με ένα είδος δημιουργίας αμιγώς κινηματογραφικής. Το είδος της κινηματογραφικής πρωτοπορίας που σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε είχε, έχει και θα έχει το ρόλο του στο υπάρχον τοπίο των media και τη δυνατότητα να συνεισφέρει σε μια κοινωνικά ευαισθητοποιημένη κουλτούρα θέασης.

Οι φετινές προβολές προέκυψαν μέσα από ένα ευρύτερο πλάνο για την παρουσίαση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενός ευρέως φάσματος του θέματος αυτού. Επικεντρώνουμε σε δύο παραδείγματα που θεωρούμε ότι όχι μόνο χαρακτηρίζουν το είδος του πειράματος που θα τροφοδοτεί προγράμματά μας στο μέλλον, αλλά υπονοούν και το μέγεθος της έρευνας και ανάλυσης που αφιερώνουμε σε αυτές τις παρουσιάσεις μας.

Η πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα του Μπέλα Μπάλαζ Στούντιο είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες παγκοσμίως με θέμα τον πειραματισμό σε αυτό το μοναδικό εργαστήριο κινηματογράφου που ξεκίνησε το 1959 σαν σινεφίλ λέσχη στη Βουδαπέστη. Χρησιμοποιώντας το όνομα του Μπάλαζ, ενός από τους σπουδαιότερους θεωρητικούς του σινεμά του 20ου αιώνα, εφάμιλλου του Αντόρνο και του Μπένγιαμιν, το στούντιο ξεκαθάρισε από την αρχή τις θεωρητικές του κατευθύνσεις. [...]

Δέσποινα Μουζάκη, διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:22:41