Χρώματα της ζωής και της γραφής
Συζήτηση με τον Alain Bosquet
Entretiens avec Alain Bosquet (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-310-186-4
Θεμέλιο, Αθήνα, 9/1994
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 7.42 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 167 σελ.
Περιγραφή

Γεννημένος το 1923, τη χρονιά που η Τουρκία έγινε εθνικό κράτος, ο Γιασάρ Κεμάλ μεγάλωσε μαζί με τη νέα κοινωνία που οικοδομείται πάνω στα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι γονείς του ήταν Κούρδοι εγκατεστημένοι σ` ένα χωριό κοντά στα Άδανα. Εκεί έζησε τα πρώτα χρόνια μέσα σε διττή πολιτισμική παράδοση: κουρδική στο σπίτι, τουρκική στο χωριό. Μαθητής ακόμα σκάρωνε διηγήσεις και τραγούδια για τα παιδιά του χωριού και παραλίγο να γίνει επαγγελματίας τραγουδιστής, απ` αυτούς που γυρνούσαν τα χωριά της Ανατολής απαγγέλλοντας ποιήματα και ιστορίες. Όμως τελικά τον κέρδισε η λογοτεχνία, όπου διαμόρφωσε μια νέα γραφή στον πεζό λόγο.
Συγγραφέας στρατευμένος, πάντοτε τάχθηκε στο πλευρό των αδυνάτων και γι` αυτό δεν έπαψε να καταδιώκεται. Ο Γιασάρ Κεμάλ είναι ιδρυτικό μέλος της "Academie Universel de Cultures" (Παρίσι).

Το βιβλίο αυτό αποτελεί την προσωπική μαρτυρία ενός συγγραφέα με διεθνή αναγνώριση -τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι έξι γλώσσες- που δεν αποφεύγει τις κακοτοπιές, που ζει τον τόπο του και την εποχή του με θάρρος και αγωνιστικότητα και παλεύει για την αναγνώριση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη. Η προσωπική πορεία του συγγραφέα που αποτελεί τον άξονα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την κοινωνία που ζει και περιγράφει. Ο λόγος του Γιασάρ Κεμάλ είναι σαν ένα παράθυρο που ανοίγει σε μια χώρα ταμπού, μυστηριώδη, κοντινή μαζί και συγχρόνως μακρινή, οικεία και ξένη.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:28:31