Χαιρέτα μου τη γη όπου μας γέννησε, Ημερολόγιο 2008
Επιμέλεια κειμένου: Μαυροκεφαλίδου, Ελένη
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-89340-1-6
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 20.29 (περ. ΦΠΑ 6%)
Άλλη εκτύπωση, Ημερολόγιο
20 x 21 εκ., 473 γρ., 131 σελ.
Περιγραφή

Η Μικρασιατική Εστία Ν. Πέλλας αφιερώνει το ημερολόγιο του 2008 στις τρεις Μητροπόλεις του Ελληνισμού: Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Τραπεζούντα. Οι σελίδες διακοσμούνται με επιστολικά δελτάρια των αρχών του 20ού αιώνα, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στη συλλογή του κ. Νικολαΐδη Κωνσταντίνου, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ για την ευγενική παραχώρηση.
Τα εικονογραφημένα επιστολικά δελτάρια (card pastal) διαδόθηκαν στην Ευρώπη και την Αμερική προς τα τέλη του 19ου αιώνα, με στόχο την ανταλλαγή σύντομων μηνυμάτων και χαιρετισμών. Είχανε ευρεία κυκλοφορία ως το 1917. Τα πρώιμα δείγματα του είδους τυπώνονταν με τη μέθοδο της λιθογραφίας ή χρωμολιθογραφίας. Η θεματογραφία τους συμπεριλαμβάνει απόψεις πόλεων (γενικές ή μερικές), ιστορικά γεγονότα, κοινωνικές εκδηλώσεις και λαογραφικά θέματα. Ταυτόχρονα κυκλοφορούν και ευχετήριες κάρτες που συνήθως απεικονίζουν ζευγάρια, νεαρές κυρίες, παιδιά ή λουλούδια.
Στην περίοδο του μεσοπολέμου επικράτησαν οι φωτογραφικές κάρτες (real photo postcards), η παραγωγή τους ήταν φθηνότερη και η μαρτυρία της εικόνας τους αδιάψευστη. Πρόκειται για φωτογραφίες σε τόνους άσπρου-μαύρου ή σέπιας, σπάνια επιχρωματισμένες με το χέρι, τυπωμένες σε χαρτί με κατάλληλη διαγράμμιση στην πίσω όψη ώστε να αναγράφεται η διεύθυνση του παραλήπτη και σύντομο κείμενο. Η λεζάντα, συνήθως δίγλωσση, τοποθετείται μέσα στο φωτογραφικό θέμα ή στο περιθώριο. Για τη χρονολόγησή τους οι ειδικοί συνυπολογίζουν διάφορες πληροφορίες, που παρέχουν το απεικονιζόμενο θέμα, η τεχνική, τα αναγραφόμενα στοιχεία (λεζάντα, όνομα εκδότη, αριθμός σειράς) καθώς και η ημερομηνία αποστολής.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-09-01 13:12:14