Φωνές από τη Βαϊμάρη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-17-0300-8
Ύψιλον, Αθήνα, 7/2011
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 10.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
13 x 21 εκ., 140 γρ., 84 σελ.
Περιγραφή

[...] Είναι γνωστή η ιστορία αυτής της "ανεπιθύμητης δημοκρατίας" που αναδύθηκε μέσ` από τις φλόγες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου κι εγκαθιδρύθηκε πάνω στις στάχτες των οικουμενικών οραμάτων και των προσδοκιών μιας επανάστασης που πνίγηκε στο αίμα. Ο αναγνώστης που θα ενδιαφερόταν όχι μόνο για μιαν έκθεση των ιστορικών συμβάντων αλλά για μια ενδελεχέστερη διερεύνηση του πνευματικού κλίματος εκείνης της περιόδου, θα βρει σίγουρα πολύ ενδιαφέρον το σχετικό έργο του Πήτερ Γκαίυ που έχει κυκλοφορήσει και στη χώρα μας.

Στα ίδια αναγνωστικά ενδιαφέροντα απευθύνεται και το ανά χείρας βιβλιάριο, τα κείμενα του οποίου προέρχονται από έναν τόμο που κυκλοφόρησε από το εκδοτικό του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας το 1994 υπό τον τίτλο "The Weimar Republic Sourcebook" με την επιμέλεια των Anton Kaes, Martin Jay και Edward Dimendberg. Πρόκειται για μια πολύτιμη αποθησαύριση κειμένων τα οποία γράφτηκαν όλα κατά την κρίσιμη εκείνη περίοδο είτε από κάποιους που βρίσκονταν πιο κοντά στη σκηνή των διαδραματιζομένων είτε από άλλους που βίωσαν ή ψυχανεμίστηκαν τη μεγάλη περιπέτεια του τόπου τους και -μακροπρόθεσμα- του Κόσμου ολόκληρου. Ευχής έργο θα ήταν να μεταφραζόταν κάποτε όλο αυτό το σπουδαίο υλικό ώστε να ξετυλιχτεί κάτω από το βλέμμα του σημερινού Έλληνα αναγνώστη το ιδεολογικό πολύπτυχο εκείνης της εποχής.

Εμείς από την πλευρά μας περιοριστήκαμε στην παρουσίαση κάποιων σποραδικών δειγμάτων που τα επιλέξαμε μέσ` απ` αυτό το πλούσιο κοίτασμα εικόνων συλλογικού ψυχισμού είτε ατομικών πνευματικών διαθέσεων και εν θερμώ μαρτυριών (που γράφονται εν είδει εξορκισμού των τεκταινομένων ή επερχομένων) έχοντας ως κριτήριο την αντιπροσωπευτικότητα και τον προφητικό χαρακτήρα που τείνουν ν` αποκτήσουν στη σημερινή συγκυρία.

Η σειρά με την οποία τα παρουσιάζουμε εδώ δεν είναι χρονολογική αλλά συμφωνεί με μιαν, ας την πούμε, εσωτερική αλληλουχία που συνδέει κάποιους θεματικούς και ιδεολογικούς πυρήνες προς τους οποίους συγκλίνουν και συνηχούν αυτές οι κατά τα άλλα ετερόκλητες φωνές. [...]

(από το σημείωμα του μεταφραστή)

Περιέχονται τα κείμενα:
- Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος, "De te fabula narrator"
- Albert Einstein, Sigmund Freud, "Γιατί πόλεμος;"
- Ernst Junger, "Περί κινδύνου"
- Hans Ostwald, "Τα ήθη στην περίοδο του πληθωρισμού"
- Ομάδα "Σπάρτακος", "Προλετάριοι! Εργάτες και εργάτισσες! Σύντροφοι!"
- Joseph Goebbels, "Εθνικοσοσιαλισμός ή μπολσεβικισμός;"
- Ludwig Bauer, "Μεσαίωνας, 1932"
- Alfred Doblin, "Να μην κολοβωθεί το άτομο από τη μάζα"
- Heinrich Mann, "Η Γερμανία στο σταυροδρόμι"
- Stefan Zweig, "Η ομοιογενοποίηση του Κόσμου"

De te fibula narrator (σημείωμα του μεταφραστή)
ALBERT EINSTEIN - SIGMUND FREUD
Γιατί πόλεμος;
ERNST JUNGER
Περί κινδύνου
HANS OSTWALD
Τα ήθη στην περίοδο του πληθωρισμού
ΟΜΑΔΑ 'ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ'
Προλετάριοι! Εργάτες και εργάτισσες! Σύντροφοι!
JOSEPH GOEBBELS
Εθνικοσοσιαλισμός ή μπολσεβικισμός;
LUDWIG BAUER
Μεσαίωνας, 1932
ALFRED DOBLIN
Να μην κολοβωθεί το άτομο από τη μάζα
HEINRICH MANN
Η Γερμανία στο σταυροδρόμι
STEFAN ZWEIG
Η ομοιογενοποίηση του Κόσμου

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-12-20 11:19:22