Φιλμογραφία της Θεσσαλονίκης
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-85126-3-4
Εντευκτήριο, Θεσσαλονίκη, 1992
1η έκδ.
Γλώσσα: Αγγλικά || Ελληνική, Νέα
€ 5.32 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 27 εκ., 245 γρ., 69 σελ.
Περιγραφή

"Η Θεσσαλονίκη ίσως είναι η μοναδική μεγαλούπολη, στα χρονικά του παγκόσμιου κινηματογράφου, της οποίας δεν έχει φιλμαριστεί μέχρι σήμερα καμιά γειτονιά, παρά μονάχα φάσεις του ευπαρουσίαστου και φρόνιμου κέντρου της. [...]"

Σημείωμα για τη σύνταξη της Φιλμογραφίας:

Η κατάταξη των ταινιών σε επινοημένες θεματικές κατηγορίες βασίζεται σε κριτήρια του συγγραφέα του παρόντος και όχι σε κάποια καθιερωμένη κινηματογραφική τυπολογία. Αντί γι` αυτήν την κατάταξη, θα μπορούσε να έχει προτιμηθεί η παράθεση των ταινιών με τη χρονολογική τους σειρά. Δεν προτιμήθηκε.
Η κατηγορία "Τοπιογραφία της ψυχής και του άστεως" περιλαμβάνει ταινίες στις οποίες η Θεσσαλονίκη φιλμάρεται ως χώρος υποδοχής παθών και ψυχικών παθημάτων.
Η κατηγορία "Περιπλάνησης" περιλαμβάνει ταινίες στις οποίες η Θεσσαλονίκη εμφανίζεται ως ο ενδιάμεσος σταθμός ή το τέρμα μιας περιπλάνησης.
Η κατηγορία "Της ενδοχώρας" περιλαμβάνει ταινίες στις οποίες η αίσθηση της πόλης της Θεσσαλονίκης υποβάλλεται μέσα από το φιλμάρισμα της ενδοχώρας που την περιβάλλει.
Η κατηγορία "Εικονικές" περιλαμβάνει ταινίες στις οποίες μια ξένη πόλη ή κάποιο στούντιο παριστάνουν τη Θεσσαλονίκη.
Η κατηγορία "Ενός πλάνου" περιλαμβάνει ταινίες στις οποίες η Θεσσαλονίκη εμφανίζεται άπαξ, σ` ένα μονάχα πλάνο τους ή σε μία μικρή ενότητα πλάνων.

Το βιβλίο περιλαμβάνει τις ενότητες:
- Φιλμογραφία
- Σχόλια
- Σκηνές (φωτογραφίες) από τα έργα
- Τρεις σκηνοθέτες μιλούν για τις ταινίες τους: συνομιλίες με τους σκηνοθέτες Γκρεγκ Τάλλας, Γιάννη Δαλιανίδη και Τάκη Παπαγιαννίδη, στην Αθήνα στις 14.3.92, 21.6.92 και 22.6.92.
- "Προσευχή"
- Σύνοψη του βιβλίου στα αγγλικά/English summary


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-12-12 14:30:38