Τόπος: Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Τόποι: μια έκθεση, μια προσέγγιση, ένα μουσείο, μια ιστορία: Απόψεις της τέχνης μέσα από τις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ)
Κυκλοφορεί
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 5.07 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 28 εκ., 159 γρ., 35 σελ.
Περιγραφή

Μέσα στις πολλές δωρεές, που συνδημιούργησαν το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η δωρεά των έργων και του μουσείου της "Άλεξ Μυλωνά", που παρουσιάζονται ως μία από τις ενότητες στην έκθεση "Τόποι", σηματοδοτεί μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για το ΜΜΣΤ.
Ο τόπος Άλεξ Μυλωνά διαγράφει περισσότερο απτά την ευρεία νοητική διάσταση των συλλογών του μουσείου μας, που ξεκίνησε και λειτουργεί επί 28 χρόνια με κύριο άξονα τον εθελοντισμό.
Κοινοί παρανομαστές, για την Άλεξ Μυλωνά και το ΜΜΣΤ, υπήρξαν η αγάπη και το πάθος για την σύγχρονη τέχνη, αλλά και η προσπάθεια δημιουργίας κελύφους για τη στέγαση αντίστοιχων έργων. Η θαρραλέα και καταλυτική απόφαση της δωρεάς αυτής, από μια καλλιτέχνιδα που συγκαταλέγεται στις κορυφές του εικαστικού πνεύματος, δικαιώνει την δυναμική εθελοντική μας πολιτιστική κίνηση και ταυτόχρονα την ενθαρρύνει.
Η Άλεξ Μυλωνά, μια πηγαία καλλιτεχνική φυσιογνωμία, μια ξεχωριστή καλλιτέχνης της γεωμετρικής αφαίρεσης στον ελλαδικό χώρο, εμπιστεύτηκε στο ΜΜΣΤ τα έργα της ζωής της, έργα που αρθρώνονται σε πολλές χρονικές περιόδους, έργα που παρουσιάζουν μια θαυμαστή συνέχεια, που ισορροπούν συνθετικά μέσα από ένα φαντασιακό στοχασμό αλλά και ενδελεχή μελέτη και ολοκλήρωση.Ένας αρμονικός γλυπτικός χείμαρρος με αυστηρή ένταξη και πειθαρχία στην ύλη, με πίστη στους κανόνες και στα μέτρα της γεωμετρίας.
Η ακούραστη και πλούσια σε ιδέες και έργα δημιουργός, που προχώρησε με σθένος στα εικαστικά ρεύματα των καιρών της χωρίς να επιδιώξει τη συμμετοχή της σε διεργασίες δημοσιότητας, χωρίς ο περίγυρος να λειτουργήσει ως τελικό αντικείμενο αναφοράς, αφού όπως λέει η ίδια " η ζωή δεν μπαίνει στο έργο τέχνης, βρίσκεται, ενυπάρχει μέσα του", αφήνει μια ισχυρή πολιτιστική παρακαταθήκη. Γράφει σήμερα με τη πράξη της μια ιδιαίτερα φωτεινή σελίδα στη βίβλο των δωρητών της χώρας μας.
Δεν υπάρχουν λέξεις που μπορούν να εκφράσουν το μέγεθος των συναισθημάτων μας. Υπάρχουν μόνο οι πράξεις που μπορούν να αναδείξουν τη σημασία και το εύρος των γεγονότων αλλά και των σχέσεων που συνιστά ένα μουσείο και η συλλογή του μέσα στους χρόνους και στους χώρους.

Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ
δρ. Αρχιτέκτων, Ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ
Πρόεδρος Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00