Το τουρκικό μακάμ
Μετάφραση: Κομποτιάτη, Σοφία
Επιμέλεια κειμένου: Κομποτιάτη, Σοφία
Κυκλοφορεί
ISBN: 979-0-801151-61-2
Fagottobooks, Αθήνα, 12/2012
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 24.88 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 215 σελ.
Περιγραφή

Τα τελευταία είκοσι χρόνια μουσικοί και ερευνητές στην Ελλάδα έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολής και πολύ περισσότερο για τη λόγια μουσική της καθ’ ημάς Ανατολής. Παρόλα αυτά, από την ελληνική βιβλιογραφία λείπει ένα βιβλίο/σύγγραμμα για τη θεωρία της μουσικής αυτής.

Το βιβλίο "Το τουρκικό μακάμ" του κορυφαίου Τούρκου δεξιοτέχνη Μουράτ Αϋντεμίρ παρουσιάζει με εύκολο και κατανοητό τρόπο εξήντα μακάμ της κλασικής τουρκικής μουσικής παράδοσης. Πρόκειται για ένα θεωρητικό βιβλίο πρακτικό, γραμμένο με σαφήνεια και σε γλώσσα κατανοητή, το οποίο, δεν απευθύνεται στο ειδικό ή μυημένο αναγνωστικό κοινό. Τα δύο CDς τα οποία συνοδεύουν την έκδοση περιλαμβάνουν αυτοσχεδιασμούς του συγγραφέα, αλλά και συνθέσεις από το ρεπερτόριο της κλασικής τουρκικής μουσικής τις οποίες ερμηνεύει ο ίδιος.

Η μετάφραση του βιβλίου αυτού στην ελληνική γλώσσα θα εμπνεύσει μουσικούς από διαφορετικές μουσικές παραδόσεις και στιλ και θα συμβάλλει στην κατανόηση της τροπικής μουσικής και της μουσικής κουλτούρας της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου. Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο που μεταφράζεται στην Ελλάδα για τη θεωρία της κλασικής τουρκικής μουσικής, συμπληρώνοντας έτσι ένα σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία και, χωρίς καμία αμφιβολία, θα αποτελέσει ένα απαραίτητο εκπαιδευτικό εργαλείο σε μουσικούς και καθηγητές.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:28:22