Το ζήτημα της εκπαίδευσης των φιλολόγων μέσα από το παράδειγμα της φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ.
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-343-687-4
Κυριακίδη Αφοί, Θεσσαλονίκη, 2003
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.48 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
16 x 23 εκ., 363 γρ., 198 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται ένα παλιό, αλλά και συνάμα, επίκαιρο θέμα που σχετίζεται με την εκπαίδευση των φιλολόγων και που απασχολεί έντονα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, την πανεπιστημιακή και εκπαιδευτική κοινότητα στον ελλαδικό χώρο. Αποτελείται από δύο μέρη: Στο πρώτο, γίνεται η θεωρητική προσέγγιση του ζητήματος, κάνοντας λόγο για το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., για τα Προγράμματα Σπουδών από το 1984 έως σήμερα και για τις απόψεις διαφόρων φορέων και επιστημόνων για το προς συζήτηση θέμα. Στο δεύτερο θέμα, διερευνάται το ζήτημα της εκπαίδευσης των φιλολόγων από την πλευρά των φοιτητών των ελληνόγλωσσων Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και των φιλολόγων που ασκούν το επάγγελμά τους στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η εργασία καταλήγει σε πορίσματα που μπορούν να φανούν χρήσιμα στους ιθύνοντες της εκπαιδευτικής πολιτικής, αλλά και γενικότερα σε όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Εισαγωγή
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
1. Εκπαίδευση εκπαιδευτικών
2. Η εκπαίδευση των φιλολόγων από την κατάτμηση της Φιλοσοφικής Σχολής μέχρι σήμερα
3. Η εκπαίδευση των μελλοντικών εκπαιδευτικών στα ελληνόγλωσσα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.: Προβλήματα και δυσκολίες
4. Απόψεις και θέσεις για την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΕΡΕΥΝΑ
Το ζήτημα της εκπαίδευσης των φιλολόγων από τη σκοπιά των εν ενεργεία φιλολόγων και των φοιτητών των ελληνόγλωσσων Τμημάτων της Φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ.
1. Αφετηρία, στόχος της έρευνας
2. Μεθοδολογία της έρευνας
3. Στατιστική επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων
4. Συμπεράσματα και προτάσεις
Summary
Βιβλιογραφία
Παράρτημα

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00