Της χώρας μου, της ψυχής και του επέκεινα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-694-107-8
Δρόμων, Αθήνα, 8/2011
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 7.42 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 219 γρ., 111 σελ.
Περιγραφή

Ρωμαλαίοι στίχοι, αντλούμενοι από μεγάλης πνευματικής εσωτερικότητας έμπνευση, αποδίδονται σε θαυμάσιες τρίστιχες στροφές με βαθυστόχαστη φιλοσοφημένη υφή. Γλωσσοπλαστικές συνθέσεις λέξεων εμβαθύνουν σε πλατύτερους συνειρμικούς ορίζοντες, πρωτόγνωρους και εντυπωσιακούς. Αφαρπάζονται όλες οι αισθήσεις και καθηλώνονται στην πορεία της σκέψης του ποιητή, κάνοντας συμμέτοχο και τον αναγνώστη. Δεν υπάρχει στίχος χωρίς εικόνα, δεν υπάρχει στροφή, που να μην ολοκληρώνει ζωγραφικό πίνακα, φθεγγόμενης ποίησης. Πρόκειται για τη φύση, που επενδύει άριστα με τη μεγαλοπρέπειά της την έμπνευση, ή πρόκειται για την ποίηση, που φθέγγεται με τη μεγαλοπρέπεια της φύσης σε καίριους στίχους; Οι "Τρεις ωδές" είναι υψηλού περιεχομένου δοξολογικός ύμνος, που αγγίζει τα όρια ενίοτε του υπερρεαλισμού και έχουν βαθύτερες παρορμήσεις ξεπερνώντας ακόμη και το παλαιότερο ελύτειο κατεστημένο, γενόμενες "πόσιμος μελλοντικός Λόγος".
Δημ. Σ. Μασούρης Σχολ. Σύμβ. Φιλολ. Επίκ. Καθ. ΑΕΙ Αττικής Εφ. Αιτωλ/νική, 30 Απρίλη 2008 ¦

Ανθολόγιο σύγχρονης ελληνικής ποίησης

"Τρεις ωδές"
Μέσ` από εναλλαγές ονειρικών και πραγματικών καταστάσεων, η ποιητική γραφή του Κώστα Καρούσου διακρίνεται: Σε ατμοσφαιρική διάχυση έντονου προσωπικού ύφους και σε υπαρξικό βύθισμα. Έτσι ο λόγος του, σ` αυτό το κυμάτισμα της εξακτίνωσης και συνάμα της καθόδου, δημιουργεί: Κύκλους περιδίνησης από ανθοβολές και φωταύγειες οι οποίες (σε παρόντα χρόνο αλλά και σε στιγμές που κυοφορούν τα μέλλοντα), ποιητικά μετουσιωμένες με ζωγραφικότητα και μουσικότητα, απολήγουν εκ του "έξω" κόσμου σ` εσωστρεφή τοπία. Να υποθέσουμε, άραγε, και για καλλιτεχνική κατάκτηση κάποιων κυκλοθυμικών εμπνοών; Επίσης: Οι στίχοι του Κ. Καρούσου χαράσσουν και την αντίσταση, του σύγχρονου ανθρώπου, κατά της αλλοτρίωσης του από το φάσμα του κοινωνικού ελλείμματος και τη φθορά της καθημερινότητας...

Γεώργιος Ν. Παπαγεωργίου Εφημ. "Σύγχρονη Σκέψη", Μάιος-Ιούνιος 2008

.. .Ο Καρούσος έχει το προσόν της σαφήνειας των στίχων του και το αρμονικό ταίριασμα των ρεαλιστικών με τα λυρικά στοιχεία με υπεροχή των λυρικών. Η κάθε Ωδή είναι πολυθεματική κι ανακαλύπτουμε σ` αυτές βιώματα, καταστάσεις, παρατηρήσει και οραματισμούς περασμένα από την συχνή ροή μιας δυναμικής ποίησης - επιστέγασμα γόνιμων εμπνεύσεων.

Μιχάλης Σταφυλάς Περ. "Πνευματική Ζωή", τ. 180, Μάης-Ιούνης 2008


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00