Τα διηγήματα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-235-385-1
Γνώση, Αθήνα, 6/1990
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 14.71 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 464 γρ., 371 σελ.
τ. 1 από 2
Περιγραφή

Σήμερα, εξήντα χρόνια από τότε που ο μεγαλόσχημος μοναχός Ανδρόνικος, με ενδύματα εκκλησιαστικά και όψι σεμνήν καλογήρου, αναπαύτηκε στη χαρά του Κυρίου του, έχουμε μόνο τρεις συνολικές εκδόσεις των Διηγημάτων και μία της ταξιδιωτικής σειράς `Με του Βορηά τα κύματα`. Οι δύο πρώτες των Διηγημάτων, καθώς και των ταξιδιωτικών, έγιναν προπολεμικά και ενόσω ζούσε ο συγγραφέας από τον εκδοτικό οίκο Ιωάννου Ν. Σιδέρη, ενώ η τρίτη, του `Αστέρος`, σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, το 1976.
Αν όμως οι συνολικές εκδόσεις είναι ευαριθμότατες, δεν είναι περισσότερες και οι εκδόσεις μεμονωμένων έργων. Και ενώ η αγορά κάθε άλλο παρά έχει κορεσθεί, ο Μωραϊτίδης αφήνει αδιάφορους ακόμα και τους πειρατικούς εκδοτικούς οίκους.
Ο τελευταίος συνολικός εκδότης του Μωραϊτίδη σημειώνει στον Πρόλογό του: `Έχει βέβαια κάποιες διαφορές από τον Παπαδιαμάντη. Είναι λιγώτερο λιτός στο ύφος. Ακόμα και λιγώτερο αυστηρός στα περιγράμματα των διηγημάτων του και στη συγκράτηση των αισθημάτων. Αλλά σε περιγραφική δύναμη και σε πνευματικούς χυμούς -τους χυμούς της ορθόδοξης Παράδοσης και της αγάπης προς την ελληνική Φύση- δεν υπολείπεται. Απεναντίας, θα μπορούσε κανείς να πη, μην απέχοντας καθόλου από την αλήθεια, πως είναι πιο συναρπαστικός, εγγύτερα στην καρδιά του μεγάλου αναγνωστικού κοινού. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Πρόλογος
Χρονολογικός δείχτης της ζωής του Μωραϊτίδη
Ορθογραφικός πίνακας
Βιβλιογραφία
Συντομογραφίες και κριτικά σημεία
Προλεγόμενα
Των Θαλασσών ο Άγιος
Η θειά Μυγδαλίτσα
Ο Αναποδιασμένος
Σκαλικάνδζαρος
'Άρατε πύλας...'
Τα Βακούφικα
Νεράιδες
Βαρυχειμωνιά
Ο Μπάρμπα-δήμαρχος
Υπομνήματα
Προσθήκες στο κριτικό υπόμνημα
Γλωσσάριο

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00