Τα άνθη του κακού
Τα απαγορευμένα ποιήματα
Pièces condammées tirées des Fleurs du mal (τίτλος πρωτοτύπου)
Μετάφραση: Σοφράς, Ερρίκος
Εικονογράφηση: Andrea, Pat
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-455-698-4
Μεταίχμιο, Αθήνα, 12/2009
1η έκδ.
Γλώσσα: Γαλλικά || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 18.26 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
18 x 27 εκ., 510 γρ., 71 σελ.
Περιγραφή

Ψυχή ανελέητη, ω έλα στην καρδιά μου,
τίγρη σκληρή και ράθυμη που σ` αγαπάω·
μες στη βαριά, πλούσια χαίτη σου ζητάω
να βάλω τα τρεμάμενα τα δάχτυλά μου·
μες στο φουστάνι σου, με σάρκα μυρωμένο,
το λυπημένο μου κεφάλι εκεί να θάψω.
Τ` άρωμα της παλιάς λατρείας δε θα πάψω,
οσμή από τεφρό λουλούδι, να ανασαίνω.

Καλλιτεχνική, εικονογραφημένη, δίγλωσση έκδοση με τα περίφημα «Απαγορευμένα Ποιήματα» του γενάρχη της νέας ποίησης και πατέρα της μοντέρνας συνθήκης Σαρλ Μπωντλαίρ. Πρόκειται για ποιητικές συνθέσεις με τολμηρό ερωτικό περιεχόμενο που απαγορεύτηκαν στην εποχή τους με την κατηγορία της προσβολής της δημόσιας αιδούς και των χρηστών ηθών. Tα ποιήματα προέρχονται από τη μία και μόνη ποιητική συλλογή του Μπωντλαίρ, τα Άνθη του κακού (1857), και δημοσιεύονται σε νέα, έμμετρη μετάφραση του Ερρίκου Σοφρά, μεταφραστή της Έμιλυ Ντίκινσον. Η εικονογράφηση έγινε από τον ολλανδό ζωγράφο Πατ Αντρέα (Pat Andrea, Xάγη 1942), βασικό εκπρόσωπο του μαγικού ρεαλισμού και της νεοπαραστατικής ζωγραφικής (Από την παρουσίαση του εκδότη)

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ - Δικαστικό Δελτίο, 21 Αυγούστου 1857:
Όσον αφορά το παράπτωμα της προσβολής της θρησκείας: Δεδομένου ότι η κατηγορία δεν έχει αποδειχτεί, απαλλάσσει τους κατηγορουμένους από τα πρόστιμα της δικαστικής δίωξης.
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της προσβολής της δημόσιας αιδούς και των χρηστών ηθών:
Δεδομένου του παραπτώματος του ποιητή, όσον αφορά το σκοπό που επιθυμούσε να επιτύχει και τη συγκεκριμένη οδό που ακολουθούσε, όποια προσπάθεια εξωραϊσμού του ύφους και αν επιχειρήθηκε, όποια κι αν είναι η αποδοκιμασία που προηγείται ή ακολουθεί τις περιγραφές, δεν επαρκεί για να αναιρέσει τα ολέθρια αποτελέσματα των σκηνών που περιγράφει στον αναγνώστη, οι οποίες, στα υπό κατηγορία έργα, οδηγούν αναπόφευκτα στη διέγερση των αισθήσεων από ένα ρεαλισμό χυδαίο και προσβλητικό για την αιδώ.
Δεδομένου ότι ο Μπωντλαίρ, ο Πουλέ-Μαλασσί και ο Ντε Μπρουάζ διέπραξαν το παράπτωμα της προσβολής της δημόσιας αιδούς και των χρηστών ηθών, ήτοι: ο Μπωντλαίρ δημοσιεύοντας· ο Πουλέ-Μαλασσί και ο Ντε Μπρουάζ δημοσιεύοντας, πωλώντας και διαθέτοντας προς πώληση, στο Παρίσι και την Αλανσόν, το έργο που τιτλοφορείται `Τα άνθη του κακού` και περιέχει χωρία ή εκφράσεις άσεμνες και ανήθικες·
Δεδομένου ότι τα σχετικά χωρία περιλαμβάνονται στα ποιήματα που φέρουν τους αριθμούς 20, 30, 39, 80, 81 και 87 της συλλογής· Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 8 του νόμου της 17ης Μαΐου 1819, το άρθρο 26 του νόμου της 26ης Μαΐου 1819· Λαμβάνοντας επίσης υπόψη το άρθρο 463 του Ποινικού Κώδικα· Το Δικαστήριο καταδικάζει τον Μπωντλαίρ σε πρόστιμο 300 φράγκων, Τον Πουλέ-Μαλασσί και τον Ντε Μπρουάζ σε πρόστιμο 100 φράγκων τον καθένα· Διατάσσει την απαγόρευση της δημοσίευσης των ποιημάτων υπ` αριθμ. 20, 30, 39, 80, 81 και 87 της συλλογής, και καταδικάζει τους κατηγορουμένους να καταβάλουν τη δικαστική δαπάνη.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΕΠΙΓΡΑΦΗ Σ' ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ
ΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ
ΛΕΣΒΟΣ
ΚΟΛΑΣΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Η ΛΗΘΗ
ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΧΑΡΗ
ΤΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ

EPIGRAPHE POUR UN LIVRE CONDAMNE
PIECES CONDAMNEES
LESBOS
FEMMES DAMNEES
LE LETHE
A CELLE QUI EST TROP GAIE
LES BIJOUX
LES METAMORPHOSES DU VAMPIRE

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:28:02